BBC: Më shumë se 17,000 ushtarë rusë janë u vranë në Ukrainë në 13 muaj

BBC: Më shumë se 17,000 ushtarë rusë janë u vranë në Ukrainë në 13 muaj

Bazuar në burime të hapura, BBC arriti të identifikojë emrat e 17,375 ushtarëve rusë të vrarë në Ukrainë.

Gjatë dy javëve të fundit, shërbimi rus i BBC-së së bashku me faqen e internetit Mediazona (në Rusi njihet si agjent i huaj) dhe një grup vullnetarësh arritën të identifikojnë emrat e 1304 të rënëve, një numër shumë më i madh se mesatarja për vitin 2022. Gjatë pushtimit të parë rus, burimet ruse çdo javë raportonin zakonisht 250-300 të vdekur.

“Këto janë vetëm të dhënat që kemi arritur të mbledhim dhe verifikojmë nga burime të hapura, që do të thotë se numri real i viktimave është edhe më i lartë”, shkruan shërbimi rus i BBC.

“Në mes të marsit, ne arritëm të identifikojmë vdekjen e 17.375 ushtarëve rusë. Një e treta e këtyre humbjeve u atribuohen atyre që para fillimit të pushtimit nuk kishin asnjë lidhje me ushtrinë, domethënë ishin vullnetarë, rekrut, të burgosur dhe së fundmi mercenarë të Wagnerit”.

“Ne supozojmë se lista jonë mund të përfshijë të paktën dy herë më shumë emra të të rënëve sesa ata të varrosur në Rusi. Ne arritëm në këtë përfundim duke regjistruar situatën në varrezat në më shumë se 65 zona të populluara të Rusisë gjatë 13 muajve të fundit”.

Prandaj, sipas vlerësimeve më konservatore, gjatë pushtimit Rusia mund të ketë 35,000 të vdekur në Ukrainë.

Gjithashtu, numri i tyre që janë lënduar dhe nuk mund të luftojnë më mund të arrijnë në 157,000 njerëz.

Ky numër është nxjerrë në bazë të vëzhgimeve të Qendrës Amerikane për Analiza Ushtarake dhe Detare, sipas së cilës për çdo ushtar rus të vdekur gjatë luftës ka mesatarisht tre të plagosur.

Ky numër nuk përfshin ata që luftuan në anën e Rusisë nga e ashtuquajtura “policia popullore” e Donetsk dhe Lugansk. Gjithashtu nuk është e mundur të përcaktohet as përafërsisht numri i ushtarëve të zhdukur.

Gjithashtu nga burime të hapura u bë e ditur se 1,538 rekrutët rusë u vranë, 46% e të cilëve u vranë në periudhën nga 1 janari.

Vetëm në dy javët e fundit, më shumë se 400 të burgosur janë raportuar të vdekur. Duke gjykuar nga nekrologjitë, shumica e tyre morën pjesë në betejat për Bahamutin. Në total, janë identifikuar emrat e 2092 të burgosurve të burgjeve ruse që vdiqën gjatë luftimeve në tokën ukrainase.

Javën e kaluar u zbulua një varr i ri masiv i njerëzve që dyshohet se luftuan për organizatën mercenare Wagner. Pranë qytetit të Beryozovsky në rajonin e Sverdlovsk, banorët panë 67 varre të reja. Në secilën prej tyre ishte një kurorë që përshkruante emblemën e përdorur nga Wagner, si dhe kurora në ngjyrat e flamurit rus me shqiponjën dykrenare.

Në një video të publikuar nga gazetarët e një gazete lokale u bë e mundur të dalloheshin emrat në tetë varre. Të paktën katër nga të varrosurit rezultuan të ishin të burgosur që vuanin dënime, përfshirë për krime të rënda.

Vetëm sipas shifrave të konfirmuara, më shumë se 3,100 nga të vdekurit shërbyen në forcat elitare: ushtarë dhe oficerë nga njësitë e forcave speciale (771), parashutistë (1,619), marinsa (582) dhe pilotë ushtarakë (128). U deshën vite stërvitje dhe miliona dollarë për t’i trajnuar ata.