Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miratoi rezolutën për rivlerësimin e përpjekjes së Palestinës për anëtarësim

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miratoi rezolutën për rivlerësimin e përpjekjes së Palestinës për anëtarësim

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miratoi me shumicë dërrmuese një rezolutë që bën thirrje për rivlerësimin e përpjekjes së Palestinës për anëtarësim në OKB dhe dhënien e të drejtave shtesë, raporton Anadolu.

Rezoluta, e cila në emër të Grupit Arab u drejtua nga Emiratet e Bashkuara Arabe, u miratua me konsensus dërrmues me 143 shtete anëtare që votuan pro, 9 kundër dhe 25 abstenime.

E bashkë-sponsorizuar nga Türkiye së bashku me afro 80 shtete anëtare, rezoluta shprehu “keqardhje dhe shqetësim të thellë” për veton e SHBA-së në Këshillin e Sigurimit të OKB-së më 18 prill.

Duke theksuar rëndësinë e ruajtjes së drejtësisë dhe respektimit të të drejtave themelore të njeriut, rezoluta theksoi nevojën për respektimin e integritetit territorial të territoreve të pushtuara palestineze, përfshirë Kudsin Lindor.

Duke vënë në dukje se Palestina është “e kualifikuar për anëtarësim në Kombet e Bashkuara” në përputhje me Kartën e OKB-së të nenit 4, rezoluta i kërkoi Këshillit të Sigurimit të OKB-së që të rishqyrtojë “në mënyrë të favorshme” përpjekjen e Palestinës për anëtarësim.

Duke bërë thirrje që të bëhen rregullime të caktuara për të lejuar pjesëmarrjen e Palestinës në seancat e Asamblesë së Përgjithshme, rezoluta gjithashtu i kërkon Palestinës të marrë pjesë në takimet e organizuara nga organet e OKB-së dhe konferencat e OKB-së.

Rezoluta ripohon të drejtën e palestinezëve për vetëvendosje dhe shtet, si dhe thekson respektimin e ligjit ndërkombëtar, i cili është “një gur themeli i paqes dhe sigurisë në rajon”.

Rezoluta gjithashtu i bën thirrje Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së, Antonio Guterres, “të marrë masat e nevojshme për të zbatuar rezolutën aktuale”.

Përpjekja e Palestinës për anëtarësim në OKB

Palestina aplikoi për anëtarësim të plotë në OKB në vitin 2011, por nuk mori mbështetjen e nevojshme nga Këshilli i Sigurimit. Në vitin 2012, Palestina mori “statusin e vëzhguesit të përhershëm” në OKB.

Përfaqësuesi i Përhershëm i Palestinës në OKB, Riyad Mansour, i dërgoi një letër Guterres-it më 2 prill, duke kërkuar një rishikim të kërkesës për anëtarësim të Palestinës.

Më 3 prill, Guterres i shkroi Këshillit të Sigurimit dhe kërkoi shqyrtimin e kërkesës së Palestinës.

Më 8 prill, Këshilli ia referoi kërkesën e Palestinës “Komitetit për Pranimin e Anëtarëve të Rinj”. Pas dy takimeve, Komiteti njoftoi se nuk mund të arrinte një marrëveshje.

Më pas, Algjeria i paraqiti Këshillit më 18 prill një projekt-rezolutë për anëtarësimin e Palestinës, e cila nuk u muratua pas vetos nga SHBA.

MARKETING