Armenia do t’ia kthejë Azerbajxhanit katër fshatra të okupuara

Armenia do t’ia kthejë Azerbajxhanit katër fshatra të okupuara

Armenia ra dakord t’i kthejë Azerbajxhanit katër fshatra që pushtoi gjatë Luftës së Parë të Karabakut rreth tre dekada më pare, transmeton Anadolu.

Kjo marrëveshje u arrit gjatë takimit të tetë të komisioneve të demarkacionit të kufirit, të kryesuar nga zv/kryeministri i Azerbajxhanit Shahin Mustafayev dhe zv/kryeministri armen Mher Grigoryan, të mbledhur përgjatë kufirit të vendeve.

Sipas një deklarate me shkrim nga Azerbajxhani, komisionet arritën marrëveshje për disa çështje gjatë takimit, duke përfshirë përcaktimin e kufirit përgjatë provincës Gazakh të Azerbajxhanit në përputhje me kufirin që ekzistonte kur ra Bashkimi Sovjetik.

Sipas marrëveshjes, Armenia do t’i kthejë Azerbajxhanit fshatrat Baghanis Ayrum, Asagi Eskipara, Heyrimli dhe Kizilhacili, të cilat i pushtoi të gjitha gjatë Luftës së Parë të Karabakut të viteve 1988-1994.

Koordinatat e kufirit do të marrin parasysh matjet gjeodezike në terren dhe do të nënshkruhen brenda datës 15 maj.

Gjatë takimit, palët ranë dakord që një projekt-rregullore për veprimtarinë e përbashkët të komisioneve të jetë gati deri më 1 korrik.

Duke rënë dakord për zbatimin e procesit të përcaktimit të kufirit bazuar në Deklaratën e Almatit të vitit 1991, ata arritën gjithashtu konsensus për vazhdimin e procesit të përcaktimit të kufirit në të gjitha pjesët e tjera të kufirit, duke përfshirë enklavat dhe enklavat.

Aykhan Hajizada, zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme të Azerbajxhanit, tha në X: “Ngjarja historike e shumëpritur: Si rezultat i takimit të tetë të Komisioneve Shtetërore për përcaktimin e kufirit shtetëror midis Azerbajxhanit dhe Armenisë, Armenia ka rënë dakord të kthejë katër fshatra të Azerbajxhani që ishin nën okupim që nga fillimi i viteve 1990”.

MARKETING