. OPINION/ANALIZË Archives - TV-SHENJA

OPINION/ANALIZË Archive

Lundruesi kundrues

Ai u zgjua i zhubravitur edhe pse kishte fjetur mirë. Mendja menjëherë i vajti te barka e tij, përmes së cilës i ushqente peshqit dhe i sodiste vëmendshëm ndodhitë matanë brigjeve të lumenjve. Qëndrimin e tij në barkë dhe sfondin e saj …

Vepër që ndriçon historinë shqiptare

“Aqif Blyta: Kolos i Pazarit të Ri” Vepra është përpiluar me kujdes të madh, duke shtjelluar lëndën në mënyrë sistematike mbështetur në metodologji shkencore-bashkëkohore të përmbledhur në 358 faqe, që ndahen në gjashtë kapituj, sipas një renditjeje kronologjike me sqarime dhe plotësime …

Dimri i ikjes së Agron Tufës

“Nuk më dhanë leje dhe ika. Të shoh nënën në grahmat e fundit. Ky qe fundi: më dënuan me varje. Javën para varjes nuk shtiva gjë në gojë. Doja të vdisja i pastër. Gusht. Më varën në sheshin e qytetit. Urrejtja e …

Cili është koalicioni fitues në zgjedhjet e 12 prillit?

Shkruan: Latif Mustafa  Keqkuptimi, keqpërdorimi dhe manipulimi më i stërkequr që i bëjmë opinionit publik, kohëve të fundit, është shkarravitja me nocionin e “opozitës shqiptare”. Aq më tepër një manipulim edhe më i hollë, budallepsës dhe neutralizues si diskurs publik është keqpërdorimi …

PEN-i IMAGJINAR?

Manifesti i fundit i PEN-it Ndërkombëtar të Shkrimtarëve, i stisur si preokupim dramatik për lirinë e imagjinatës, në fakt është një qëndrim dekadent dhe thjesht i pamoralshëm, përballë lëvizjeve tektonike që po e rrënojnë jo vetëm lirinë e shprehjes, po edhe të …

Tërmeti si shënjues mes njeriut dhe njerëzores

Pse tërmeti është shënjues mes njeriut dhe njerëzores? Ngjarjet, qofshin këto brenda fuqisë njerëzore apo jashtë fuqisë njerëzore, nxjerrin në pah atë që rri strukur tek njeriu dhe i japin lëndën e parë që të zhvillohet e të japë fryte. Frytet mund …

Shtetet tona i kanë marrë peng haram(bash)at

Nëse gjatë vitit 2019 kemi qenë shtete e komb pa projekt, babadimri nuk na sjellë ndonjë projekt. Pse? Sepse babadimri thjesht nuk ekziston. Pra, gjasat janë se do të vazhdojmë të vegjetojmë, si një komb pasiv, si shtete jodemokratike, si njerëz që …

2020

Shkruan: Latif Mustafa  Në prag të çdo fundviti, shumë natyrshëm, përpiqemi të bëjmë hesapet në lidhje me vitin që po e lëmë pas dhe fillojmë të qëndisim ëndrra e të thurim dëshira për të ardhmen. Kjo është më e lehtë se përpilimi, …

Ciniku

Sigurisht që sot, në përdorimin e përditshëm gjuhësor, nocioni cinik ose cinizmi si fenomen ka tjetër kuptim dhe, me kalimin e kohës, ka pësuar transformime rrënjësore, qoftë si shënjim, qoftë si fenomen. Shkruan: Latif MUSTAFA Cinizmi është pikëpamje etike e cila pretendon …