“Bota në fokus’: Lindja e Perandorisë Osmane

“Bota në fokus’: Lindja e Perandorisë Osmane

-Fillimet e shtetit osman janë gjetur zakonisht te arritjet e prijësit turk, Osmanit, sundimtarit të një principate të vogël gazi. Gjatë fillimit të viteve 1300, luftëtarët gazi të Osmanit arritën një seri suksesesh ushtarake kundër forcave bizantine.

-Fuqia ushtarake në rritje në dispozicion të Osmanit i dha mundësi atij dhe të birit, Orhanit, t’i zgjerojnë territoret e tyre në Anadollin Veriperëndimor. Orhani mori më 1326 qytetin e Bursës nga bizantinët dhe e bëri atë kryeqendrën e shtetit të tij gë po lindte.

-E gjithë Europa Juglindore ra nën kontrollin e drejtpërdrejtë Osman përgjatë dy shekujve në vijim. Ekspansioni osman i shekullit të katërmbëdhjetë në të gjashtëmbëdhjetin ishte jo më pak i jashtëzakonshëm se pushtimet arabe 700 vite më herët.

-Pas një rrethimi të gjatë, më 29 mai 1453, forcat e sulltan Muhammed el Fatihut, i njohur si sultan Mehmeti II hynë në kryeqytetin bizantin dhe i dhanë fund rolit të Kostandinopojës si qendra simbolike e botës së krishterë lindore.

-Krijimi i flotës u dha mundësi po ashtu osmanëve t’i pushtojnë ishujt kryesorë strategjikë mesdhetarë, nga Rodi (1522) dhe Qiproja (1570) në lindje te Kreta (1664) në qendër ta shtrijnë kontrollin e tyre mbi Afrikën e Veriut me pushtimin e Algjerit (1529) dhe të Tunizit (1574).

Avdi Bakiju /SHENJA/

MARKETING