​Zvicra mban referendumin për reformën e pensioneve

​Zvicra mban referendumin për reformën e pensioneve

Zvicra do të votojë sot për një plan të reformës së pensioneve jetike për ruajtjen e përfitimeve, duke përfshirë një rritje të diskutueshme të moshës së pensionit për gratë.

Sistemi zviceran i pensioneve është në rrezik të “zhytet” nga brezi gjigant i “baby boom”-it që po arrin moshën e pensionit me rritjen e jetëgjatësisë, raporton RTVE.

Ndërsa në vitin 2020 Zvicra kishte 35.6 persona mbi 65-vjeç për çdo 100 persona në moshë pune, ky numër pritet të rritet në 53.3 në vitin 2050, sipas zyrës së statistikave zvicerane.

Një nga instrumentet për rritjen e të ardhurave është rritja e taksës së shitjeve, një masë që pritet të sjellë 12.4 miliardë franga zvicerane deri në vitin 2032.

Më e diskutueshme, reforma gjithashtu kërkon që gratë të punojnë deri në moshën 65-vjeç përpara se të marrin një pension të plotë, në vend që t’i lejojë ato të dalin në pension një vit më herët se homologët e tyre meshkuj, siç ndodh aktualisht.

Kjo, sipas qeverisë, do t’i lejojë Zvicrës të kursejë 4.9 miliardë franga zvicerane në 10 vjetët e ardhshëm.

Reforma do ta lehtësonte gjithashtu vazhdimin e punës për qytetarët pas moshës zyrtare të pensionit, duke i lejuar ata të reduktojnë në mënyrë progresive aktivitetin e tyre deri në moshën 70-vjeç.

Mungesa e opsioneve të përballueshme për kujdesin ndaj fëmijëve dhe mungesa e mensave shkollore dhe e mbikëqyrjes pas shkollës në pjesën më të madhe të Zvicrës detyron shumë gra të punojnë me kohë të pjesshme për t’u kujdesur për fëmijët e tyre.

Sipas një raporti të Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD), pothuajse 45 për qind e grave që punojnë në Zvicër e bëjnë këtë me kohë të pjesshme, shumë më tepër se në vendet e tjera evropiane.

Rrjedhimisht, hendeku i pagave midis burrave dhe grave në Zvicër është dukshëm më i lartë se mesatarja e OECD-së, siç është hendeku i pensioneve.

Sipas Ministrisë Zvicerane të Ekonomisë, në vitin 2020, gratë në Zvicër morën pothuajse 35 për qind më pak gjysmë pension sesa homologët e tyre meshkuj.