(VIDEO) Kreu i KRRE-së: Çmimi i energjisë mund të rritet për 4.72%

(VIDEO) Kreu i KRRE-së: Çmimi i energjisë mund të rritet për 4.72%

Kërkesë për ndryshim të çmimeve nga 1 janari në Komisionin Rregullativ për Energjetikë, deri më tani kanë Shoqëria Aksionare “MEPSO”, “Elektrodistribuimi” dhe EVN Home. Nëse KRRE pranon të gjitha kërkesat, çmimi i energjisë elektrike për amvisëritë dhe konsumatorët e vegjël do të rritet për 4% apo për 4,72 % nëse merret parasysh edhe kthimi i TVSH-së nga 5 në 10%, njoftoi kryetari i KRRE-së Marko Bislimoski. Ai tha se KRRE në ditët në vijim do të shqyrtojë të gjitha kërkesat e kompanive dhe do të vendos nëse do të rrisë çmimin me këtë përqindje apo do të ketë një korrigjim më të vogël të çmimit krahasuar me periudhën korrik-dhjetor 2022.

MARKO BISLIMOSKI, KRYETAR I KOMISIONIT RREGULLATIV PËR ENERGJETIKË

“Deri më tani janë paraqitur kërkesa nga SHA “MEPSO”, Elektrodistribuimi dhe EVN Home. MEPSO, duke pasur parasysh se tenderi për energji elektrike do të mbahet sot, po shkon me çmim për blerje me humbje deri në 220 euro për megavat orë dhe në llogaritjet e saj ka kërkuar rritje të çmimit për bartje të energjisë elektrike prej 29.75 %”.

Bislimovski shtoi se sasitë për humbjet teknike të energjisë në rrjetin e shpërndarjes i siguron Elektranat e Maqedonisë së Veriut me çmim prej 110 euro për megavat orë, dhe në bazë të kësaj “EVN Shpërndarja” kërkon ulje për 2.8% për shërbimin e saj.

MARKO BISLIMOSKI, KRYETAR I KOMISIONIT RREGULLATIV PËR ENERGJETIKË

“EVN Home ka shpallur tender për blerjen e energjisë elektrike për gjashtë muajt e parë të vitit 2023, ofertues i vetëm i të cilit është EMV  me çmim prej 56 euro për megavat/orë. Nevojat për import të energjisë elektrike për familjet dhe konsumatorët e vegjël. Kjo është një rritje prej 16.67 %nga çmimi i mëparshëm”.

Por me faktin se nuk ka import të energjisë elektrike dhe përveç kësaj që kostoja e burimeve të rinovueshme transferohet në tregun e lirë për të ndihmuar ato kompani atje, çmimi mesatar i blerjes në tregun e rregulluar për konsumatorët e vegjël dhe familjet në krahasim me vendimin e mëparshëm. ka një rritje prej vetëm pesë për qind. Bislimoski tha se për momentin mund të konfirmoj se do të zvogëlohet kostoja e shpërndarjes së energjisë elektrike, ndërsa blloqet për momentin do të mbeten të njëjta.

Medina Ajeti Ali /SHENJA/