‘The Times’: Tkurret ekonomia amerikane, SHBA bie në recesion teknik

‘The Times’: Tkurret ekonomia amerikane, SHBA bie në recesion teknik

Ekonomia amerikane u tkurr përsëri në tremujorin e dytë, duke rënë në një recesion teknik ndërsa politikëbërësit përpiqen të ulin inflacionin në rritje.

Prodhimi i brendshëm bruto në Shtetet e Bashkuara ra me 0.9 për qind në tremujorin e dytë, sipas të dhënave zyrtare të publikuara sot, duke u tkurrur me 1.6 për qind në tremujorin e parë.

Dy tremujorë radhazi të rënies pranohen gjerësisht se nënkuptojnë një recesion, megjithëse nëse SHBA e ka kaluar zyrtarisht këtë prag vendoset nga një komitet i vogël ekonomistësh që punojnë në Byronë Kombëtare të Kërkimeve Ekonomike (NBER).

Shtëpia e Bardhë ka kundërshtuar ashpër sugjerimet se ekonomia më e madhe në botë kishte hyrë në recesion javët e fundit, duke këmbëngulur se një ekonomi që vazhdon të shtojë qindra mijëra vende pune çdo muaj nuk është në një territor të tillë.

 

 

Megjithatë, ekonomia e SHBA-së ka dështuar sërish të përmbushë pritshmëritë e ekonomistëve, mes shqetësimeve në rritje për perspektivat e saj. PBB-ja parashikohej të rikuperohej në tre muajt deri në qershor me një normë prej rreth 0.5 për qind, sipas një shifre konsensusi të përpiluar nga Reuters.

Frika është rritur nga veprimi gjithnjë e më agresiv i Rezervës Federale për të luftuar inflacionin, i cili mbetet në nivelin më të lartë në një brez në SHBA.

Politikëbërësit në bankën qendrore ngritën normat e interesit me 75 pikë bazë për të dytin muaj radhazi këtë javë .

Jerome Powell, kryetari i Fed, theksoi mbrëmë se ai nuk beson se Amerika tashmë ka hyrë në recesion. “Ka shumë fusha të ekonomisë që performojnë shumë mirë,” tha ai. Por Powell ka pranuar se rreziku mbetet teksa ai përpiqet të krijojë një ulje të butë ose “të butë” për ekonominë.

NBER e përkufizon një recesion si “një rënie të konsiderueshme të aktivitetit ekonomik të përhapur në të gjithë ekonominë, që zgjat më shumë se disa muaj, normalisht e dukshme në prodhim, punësim, të ardhura reale dhe tregues të tjerë”.

Indekset kryesore të aksioneve të Nju Jorkut nuk u shqetësuan nga raporti i PBB-së, me Wall Street-in në rrugën e duhur për ta nisur ditën normale, sipas të dhënave të të ardhmes para tregut.

Andrew Hunter, ekonomist i lartë amerikan në Capital Economics, tha: “Rënia ishte pjesërisht për shkak të një zvarritjeje të madhe nga inventarët, ndërsa shumica e treguesve të tjerë të rastësishëm, veçanërisht punësimi, tregojnë zgjerim të vazhdueshëm. Thënë kështu, detajet tregojnë se normat më të larta dhe rritja e inflacionit po rëndojnë kërkesën bazë dhe ne presim vetëm një rikthim të heshtur të rritjes ekonomike gjatë gjysmës së dytë të vitit.”