` . Telefoni mund të përcaktojë personin e prekur me Koronavirus! - TV SHENJA

Telefoni mund të përcaktojë personin e prekur me Koronavirus!

Në Europë, zyrtarët, mjekët dhe inxhinierët po shikojnë sesi mund të regjistrohen telefonat inteligjentë në luftën kundër përhapjes së koronavirusit të ri. Një tërheqje e dukshme për zyrtarët shëndetësorë është mundësia e përdorimit të telefonave inteligjentë për të zbuluar me nëse dikush është i diagnostikuar me COVID-19 dhe me kë ka qenë në kontakt. Por a mund të bëhet kjo pa mbikëqyrje ndërhyrëse dhe qasje në pajisjet tona që ruajnë një informacion të pasur privat?

I anonimizuar dhe grumbulluar

Firmat mund të “anonimizojnë” të dhënat e vendndodhjes të marra nga smartphonet tuaj duke hequr identifikuesit personal. Pastaj mund të paraqitet në një formë “agregate” ku pikat e të dhënave individuale dhe të identifikueshme nuk janë të arritshme.

Të dhënat e vendndodhjes suaj tashmë ka të ngjarë të përdoren në atë mënyrë nga operatorët mobil për të ushqyer informacionin e duhur për të hartuar aplikacionet.

Dhe është një informacion i tillë që Komisioni Europian ka kërkuar nga operatorët celularë, të cilët mund të përcaktojnë vendndodhjen e përdoruesve duke matur fuqinë e sinjalit të telefonit nga më shumë se një kullë rrjeti.

Në fakt, operatorët mobilë tashmë kanë siguruar të dhëna të tilla për studiuesit e shëndetit si në Francë ashtu edhe në Gjermani, citon Euractive.

Google, i cili mbledh sasi të mëdha të të dhënave nga përdoruesit e shërbimeve të tij të panumërta, planifikon të botojë informacione rreth lëvizjes së njerëzve për t’i lejuar qeveritë të vlerësojnë efektivitetin e masave distancuese sociale.

Në veçanti, ai do të tregojë rritje dhe ulje të përqindjes në vizitat në vende të tilla si parqe, dyqane dhe vendet e punës.

Bluetoothi

Anonimizimin dhe grumbullimin, vetëm ju arrini deri tani. Për të marrë të dhëna praktike me të cilët një person i infektuar ka pasur kontakte, ju duhet të merrni të dhëna. Apo i keni ata?

Singapori është pionier në metodën e përdorimit të Bluetooth. Kjo është teknologjia që lejon njerëzit të lidhin kufjet pa tel ose kufjet e veshit me telefonat e mençur.

Nëse keni lidhur ndonjëherë një palë në telefonin tuaj në një vend publik, me siguri do të keni vënë re pajisjet e të tjerëve afër.

Është kjo karakteristikë e Bluetooth që aplikacioni Singaporas TraceTogether shfrytëzon.

Dikush që ka shkarkuar aplikacionin dhe ka mbajtur të aktivizuar Bluetooth-in e tij, do të fillojë të regjistrojë kode nga të gjithë njerëzit që kanë aplikacionin në telefonin e tyre dhe të vijnë brenda kufijve. Gjermania po tenton të përdor një sistem të ngjashëm.

Shqetësimet mbi privatësinë

Aplikacioni Singaporian është krijuar për të zvogëluar shqetësimet e intimitetit. Për një, aplikacioni është vullnetar. Një tjetër është se nuk e përcjell vendndodhjen tuaj, përkundrazi thjesht mbledh kode nga telefonat e njerëzve me të cilët keni qenë në kontakte relativisht të afërt. Këto informacione i ngarkohen vetëm operatorit të aplikacionit kur një person deklaron vetë se ka rezultuar pozitiv me COVID-19. Aplikacioni TraceTogether më pas përputhet me kodet (jo të identifikueshëm, përveç për operatorin e sistemit) me numrin e telefonit të pronarëve, dhe pastaj mesazhet e tyre se ata kishin qenë në kontakt me dikë që është diagnostikuar me COVID-19.

Spiunët në krye

Mjeti tjetër për të marrë informacion praktik është të shfrytëzoni të dhënat e vendndodhjes së përdoruesve të telefonit. Kjo është metoda e zgjedhur nga Izraeli, e cila e vendos agjencinë e brendshme të sigurisë Shin Bet në krye të marrjes së të dhënave nga operatorët e telefonisë celulare. Ai gjithashtu mundëson qasje në të dhënat mbi lëvizjen e njerëzve për një periudhë dy javore për të ndihmuar në gjetjen e personave të ekspozuar ndaj koronavirusit. Sidoqoftë, Shin Bet nuk ka qasje në telefonin e një personi.

“Proporcionale dhe e përkohshme”

Vendosja e teknologjisë përgjegjëse për ruajtjen e shtëpisë nuk ka gjasa të jetë mirë me të drejtat dhe grupet e intimitetit, megjithëse nuk përjashtojnë përdorimin e teknologjisë për të ndihmuar në luftimin e krizës.

“Sidoqoftë, përpjekjet e shteteve për të përmirësuar luftën ndaj virusit nuk duhet të përdoren si mbulesë për të krijuar një epokë të re të sistemeve të zgjeruara në masë të madhe të mbikëqyrjes digjitale invasive”, thuhet në një deklaratë të lëshuar të enjten nga 100 grupe të të drejtave përfshirë Amnesty International, Privacy International dhe Human Rights.

Ata paralajmërojnë se “një rritje në fuqitë e mbikëqyrjes digjitale të shtetit, të tilla si marrja e aksesit në të dhënat e vendndodhjes së telefonit celular, kërcënon intimitetin, lirinë e shprehjes dhe lirinë e shoqërimit, në mënyra që mund të shkelin të drejtat dhe degradojnë besimin në autoritetet publike – minojnë efektivitetin e çdo përgjigje të shëndetit publik.

“Ata thanë se çdo fuqi shtesë e mbikëqyrjes digjitale duhet të jetë e nevojshme, proporcionale dhe e përkohshme. “Ne nuk mund të lejojmë që pandemia e COVID-19 të shërbejë si një justifikim për të zbritur të drejtën e privatësisë së individit”, thanë grupet.