Si ta kuptoni se fëmija juaj është i varur nga interneti

Si ta kuptoni se fëmija juaj është i varur nga interneti

Interneti sigurisht që është një nga instrumentet më të fuqishme të sotme, nga i cili fëmijët tanë nuk mund të shpëtojnë.

Natyrisht, këtu nuk ka asgjë për t’u frikësuar, përveç nëse përdorimi i internetit rezulton të jetë problematik, transmeton KosovaPress.

Këto janë simptomat nëse fëmija juaj është i varur nga interneti:

1. Një fëmijë që shpenzon kohë në internet duke luajtur lojëra të ndryshme, shpreh simptomat e tij të përdorimit të tepruar përmes tingujve të paqartë si ato të lojës që ai luan dhe i liron në çdo kohë të ditës në çdo situatë. Nëse bëhet fjalë për këtë, kjo do të thotë se është koha për një alarm!

2. Nëse fëmija tregon shenja agresive kur dëshironi ta largoni nga një kompjuter, një tablet ose një telefon celular, duke qarë, mallkuar, zemëruar, bërtitur, është koha t’ia ndaloni përdorimin e këtyre pajisjeve për një kohë.

3. Kur një fëmijë nuk bën asgjë tjetër për orë të tëra, vetëm shikon në ekran, nuk del, nuk shoqërohet me miqtë, por vetëm virtual, etj. A nuk tingëllon kjo e trishtuar për aq kohë sa e lexoni këtë? Bëni atë të ketë një jetë shoqërore dhe të kuptojë se nuk ka gjëra më të vlefshme se sa kjo.

4. Nëse një fëmijë gënjen për kohën e kaluar duke luajtur lojëra, atëherë është koha për të kërkuar ndihmë.

5. Kur jeta juaj sociale pushon së ekzistuari në jetën e fëmijës suaj dhe kur ai nuk është më i interesuar për asgjë tjetër përveç internetit dhe lojërave, kjo do të thotë se ka një problem asocial.

6. Humbja e vetëkontrollit në momentet kur i tregoni fëmijës tuaj se është koha për të ndaluar të luani lojën ose të jeni në internet është shenja përfundimtare që ai ka nevojë për ndihmë psikologjike.