Shtetet baltike kërkojnë gjykatë speciale për krimet e Rusisë në Ukrainë

Shtetet baltike kërkojnë gjykatë speciale për krimet e Rusisë në Ukrainë

Shtetet baltike kërkojnë gjykatë speciale për krimet e Rusisë në Ukrainë
ATSH

Shtetet baltike të Estonisë, Letonisë dhe Lituanisë i kanë bërë thirrje BE-së të punojë me partnerët ndërkombëtarë për të krijuar një gjykatë speciale për luftën e Rusisë kundër Ukrainës.

“Ndërsa sulmi brutal i Rusisë ndaj Ukrainës vazhdon, BE-ja duhet të veprojë për të siguruar që kërkimi i drejtësisë dhe përgjegjësisë për krimet e tmerrshme të Rusisë në Ukrainë të jetë në qendër të politikës sonë’’, thuhet në deklaratën e përbashkët e ministrave të Jashtëm të tre vendeve, anëtare të BE dhe NATO.

“Mendjet kryesore, nxitësit dhe lehtësuesit e këtij agresioni vrasës nuk mund t’i shpëtojnë drejtësisë thjesht për shkak të hendekut në juridiksionin penal ndërkombëtar”, theksojnë ato.

Menjëherë përpara takimit të ministrave të Jashtëm të BE-së në Luksemburg, tre krerët e diplomacisë u kërkuan homologëve të tyre evropianë që të vazhdojnë të mbështesin hetimet në vazhdim nga Gjykata Penale Ndërkombëtare (ICC) për krimet në Ukrainë dhe shumë shtete të tjera.

“Përpjekjet tona, megjithatë, nuk duhet të përfundojnë me kaq. Aktualisht nuk ka asnjë gjykatë apo gjykatë ndërkombëtare që mund të sjellë lidershipin e lartë politik dhe ushtarak rus të llogarisë për krimin e agresionit kundër Ukrainës”, shkruajnë ata.

“Ndërsa GJNP do të ndiqte penalisht njerëzit për krime lufte, gjenocid dhe krime kundër njerëzimit, përgjegjësia kryesore e Gjykatës Speciale do të ishte krimi i agresionit”, shpjeguan ata.

Në shtator, presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky kërkoi nga OKB që të krijonte një gjykatë speciale për të konsideruar Rusinë përgjegjëse për krimet e kryera në luftën kundër vendit të tij.