SHBA sanksionon Ministrinë e Inteligjencës së Iranit pas sulmit kibernetik ndaj Shqipërisë

SHBA sanksionon Ministrinë e Inteligjencës së Iranit pas sulmit kibernetik ndaj Shqipërisë

SHBA vendosi sanksione ndaj Ministrisë së Inteligjencës dhe Sigurisë së Iranit (MOIS) dhe ministrit të tij të Inteligjencës për përfshirje në aktivitete të aktivizuara kibernetike kundër SHBA-së dhe aleatëve të saj, transmeton Anadolu Agency (AA).

Departamenti i Thesarit përmes një deklarate njoftoi se MOIS dhe përfaqësuesit e saj të aktorëve kibernetikë kanë kryer operacione keqdashëse kibernetike të paktën nga viti 2007, duke synuar një sërë organizatash qeveritare dhe të sektorit privat në mbarë botën.

Në deklaratë thuhet se aktorët e kërcënimeve kibernetike që vlerësohen të sponsorizohen nga qeveria iraniane dhe MOIS ndërprenë sistemet kompjuterike të qeverisë shqiptare në korrik të këtij viti, duke e detyruar qeverinë të pezullojë shërbimet publike online për qytetarët e saj.

“Sulmi kibernetik i Iranit kundër Shqipërisë shpërfill normat e sjelljes së përgjegjshme të shtetit në kohë paqeje në hapësirën kibernetike, që përfshin një normë për t’u përmbajtur nga dëmtimi i infrastrukturës kritike që ofron shërbime për publikun”, tha në një deklaratë Brian Nelson, nënsekretari i Thesarit për terrorizmin dhe inteligjencën financiare.

Departamenti tha se SHBA identifikoi një grup në fillim të këtij viti, të njohur si MuddyWater, dhe shtoi se është një grup që i nënshtrohet MOIS-it që ka kryer fushata kibernetike në mbështetje të objektivave të organizatës që nga viti 2018.

“MOIS, nën udhëheqjen e Esmail Khatib, drejton disa rrjete të aktorëve të kërcënimit kibernetik të përfshirë në spiunazh kibernetik dhe sulme kibernetike në mbështetje të qëllimeve politike të Iranit”, shtoi ai.