Profesori Savo Klimovski nuk e kaloi filtrin e komisionit për gjyqtar kushtetues

Profesori Savo Klimovski nuk e kaloi filtrin e komisionit për gjyqtar kushtetues

Anëtarët e Komisionit parlamentar për zgjedhje dhe emërime në seancën e sotme nuk e kanë përkrahur zgjedhjen e profesorit universitar Savo Klimovski për gjyqtar kushtetues, sipas propozimit të opozitës. Diskutimi i komisionit do të vazhdojë pas pauzës prej një ore që e dha kryetarja e Komisionit, Marija Georgievska. Pas pauzës, duhet të shqyrtohet biografia e prokurorit publik të Republikës, Lubomir Joveski, i propozuar për gjyqtar kushtetues nga partitë në pushtet.

Deputetët e opozitës VMRO-DPMNE theksuan se kandidatët për gjyqtarë kushtetues të propozuar nga partitë në pushtet nuk i plotësojnë kushtet dhe nuk janë të përshtatshëm për t’u zgjedhur në këtë pozitë. Ata po ashtu theksuan se kandidatët nga partitë opozitare janë më profesionistë dhe më kompetentë se kandidatët e propozuar nga qeveria. Ata theksuan se asnjë nga kandidatët e shumicës qeverisëse nuk e meriton vendin në Gjykatën Kushtetuese.

Deputetja e VMRO-DPMNE-së, Eli Panova, theksoi se për përfaqësuesit e pushtetit nuk janë të rëndësishme as emrat, as biografitë, as puna e kaluar e kandidatëve, por është e rëndësishme që ata të jenë të korruptuar, të bëjnë ryshfet, të jenë të padrejtë.

“Derisa të kemi një ligj të ri për Gjykatën Kushtetuese, do të themi që kandidatët atje nuk e meritojnë të jenë gjyqtarë kushtetues dhe në të njëjtën kohë do të turpërohemi siç do të keni turp për kandidaturat e njerëzve që shpërbleni të jeni gjyqtarët kushtetues, tha Panova.

Anëtarët e këtij Komisioni ditët e fundit kanë përkrahur kandidatet Tatjana Vasiq Bozaxhieva, e cila punon në Ministrinë e Drejtësisë si këshilltare shtetërore për legjislacion civil dhe gjyqtarin civil në Gjykatën e Apelit në Shkup, Fatmir Skender.

Të premten, filtrin e komisionit nuk e kaluar kandidatët Todor Vitlarov, punonjës në Prokurorinë e Lartë Publike në Shtip, gjyqtari në pension Branko Sekulovski, Voislav Dimovski, prokuror publik nga Prokuroria Themelore Publike në Ohër dhe gjyqtarja e Gjykatës Administrative, Vesna Jovanovska. Deri më tani është refuzuar edhe kandidatura e profesoreshës universitare Rodna Zhivkovska, e cila është propozuar nga opozita.

Gjykata Kushtetuese ka më shumë se një vit që punon me një përbërje jo të plotë. Nga nëntë anëtarët e planifikuar, katërve u ka skaduar mandati.