Princi William do të ketë të ardhura prej 25 milionë eurove në vit

Princi William do të ketë të ardhura prej 25 milionë eurove në vit

Princi William është emëruar Duka i ri i Cornwall-it dhe me të, ai ka trashëguar një pasuri historike me vlerë më shumë se 1 miliard funte (1.2 miliard euro) që gjeneron të ardhura prej mbi 22 milionë funteve (25.3 milionë euro) në vit. Roli i përkiste mbretit Charles III deri në marrjen e rolit të ri dhe automatikisht kalon te djali i madh i monarkut.

Në vitet e mëparshme, Mbreti Charles, atëherë një princ, kishte të ardhura marramendëse prej 22.2 milionë funte nga Dukati i Cornwall-it, por kjo shifër u luhat dhe ra me një “shumë të konsiderueshme” në disa vite.

Tani Princi William do ta gjejë veten duke marrë miliona funte çdo vit nga Dukati i Cornwall-it dhe do të ketë kontrollin e portofolit masiv të aseteve të tij, raporton themirror.

Si dhe titujt e tyre të Dukës dhe Dukeshës së Kembrixhit, William dhe Kate tani janë gjithashtu Princi dhe Princesha e Uellsit dhe Duka dhe Dukesha e Cornwall-it – pasi kanë trashëguar titujt e mëparshëm të Mbretit dhe bashkëshortes së tij.

Çifti përditësoi llogaritë e tyre në mediat sociale për të pasqyruar titujt e tyre të rinj pas vdekjes së Mbretëreshës, transmeton Telegrafi.

Mbreti Charles III tha se “Si trashëgimtari im, William tani merr titujt skocezë që kanë shumë domethënie për mua. Ai më pason mua si Duka i Cornwall-it dhe merr përsipër përgjegjësitë për Dukatin e Cornwall-it, të cilat unë i kam ndërmarrë për më shumë se pesë dekada. Sot, jam krenar që e krijoj Princin e Uellsit, Tywysog Cymru, shtetin, titullin e të cilit kam pasur kaq shumë privilegj të mbaj gjatë gjithë jetës dhe detyrës sime. Me Katerinën pranë tij, Princi dhe Princesha jonë e re e Uellsit, e di, do të vazhdojnë të frymëzojnë dhe udhëheqin bisedat tona kombëtare, duke ndihmuar për të sjellë margjinalët në terrenin qendror ku mund të jepet ndihma jetike”.

Në rolin e trashëgimtarit të fronit, djali më i madh i Mbretit ka të drejtën e tepricës së krijuar nga portofoli i madh i tokës, ndërtesave dhe investimeve financiare të Dukatit.

Kur ishte në rol, Charles përdori të ardhurat në Dukat për të paguar detyrat zyrtare, zyrën në Londër dhe punët bamirëse, së bashku me detyrat publike të Dukës dhe Dukeshës së Kembrixhit dhe disa nga shpenzimet private të William dhe Kate.

Ai do të ketë bërë të njëjtën gjë për Dukën dhe Dukeshën e Sussex nga të ardhurat e tij 2019-2020.

Në vitin financiar 2019-20, të ardhurat vjetore private të Charles nga pasuria trashëgimore u rritën me 617,000 funte – 2,9 për qind – nga 21,627,000 funte në 2018-19 në 22,244,000 funte.

Vlera totale e aseteve të Dukatit – që arrin në më shumë se 1 miliard funte – ka rënë me gati 29 milionë funte.

Ai ra nga 1,099,748,000 në 1,070,809,000 funte, por një raport tha se ekspertët e vlerësimit po merrnin parasysh tregun e pasigurt të pronës dhe kishin përmendur se më pak siguri dhe një shkallë më e lartë kujdesi, duhet t’i bashkëngjiten vlerësimeve.

Dukati tha se paqëndrueshmëria dhe pasiguria nuk përbënin “asnjë kërcënim financiar afatshkurtër ose afatgjatë” për vlerat e aseteve të pronave të saj.

Pasuria private e tokës u krijua në 1337 nga Edward III për të mbështetur djalin dhe trashëgimtarin e tij Princin Eduard, i njohur si Princi i Zi, dhe të gjithë trashëgimtarët e tij të mëvonshëm.

Ai shtrihet në 23 qarqe në Angli dhe Uells dhe përfshin terrenin Oval të kriketit dhe 67,000 hektarë Dartmoor.