Presidenti i Këshillit Evropian: Le të shkurtojmë oksigjenin nga makina e luftës ruse

Presidenti i Këshillit Evropian: Le të shkurtojmë oksigjenin nga makina e luftës ruse

Vendet e G7 ndajnë të njëjtat qëllime, pra të shkurtojnë oksigjenin nga makina e luftës ruse, duke u kujdesur për ekonomitë tona, ka thënë Charles Michel, president i Këshillit Evropian.

Duke folur në fillim të samitit të G7 në Bavari, Michel thotë se lufta e nisur nga Rusia e ka vënë botën në rrezik, duke thënë se ajo ka ndikuar në furnizimet me ushqime dhe karburant, çmimet dhe sigurinë.

Ai thotë se G7 dhe BE kanë “unitet të palëkundur” në mbështetjen e tyre për Ukrainën.

BE-ja do të vazhdojë të ofrojë mbështetje financiare, humanitare dhe politike për Ukrainën, thotë Michel, por është e përkushtuar të ofrojë më shumë dhe të mbështesë rindërtimin e Ukrainës.

Ai thotë se lufta po i jep formë edhe Bashkimit Evropian, me statusin e kandidaturës që i jepet Ukrainës, Moldavisë dhe kombeve të tjera që shpresojnë ta ndjekin.

Lufta do të thotë se bota ka ndryshuar që nga samiti i G7 i vitit të kaluar në Cornwall, thotë Michel, duke shtuar “bota po shikon – le të marrim vendimet e duhura dhe të mbrojmë ligjin ndërkombëtar”.