Përse bankat qendrore nuk i pëlqejnë kriptovalutat – “Nuk janë para!”

Përse bankat qendrore nuk i pëlqejnë kriptovalutat – “Nuk janë para!”

Kriptomonedhat nuk sillen si monedha. A ka këto para dixhitale ndonjë shans për të fituar fuqi monetare në mbarë botën?

“Meqenëse vlera e kriptomonedhave bie dhe shkakton dëm të madh për shumë investitorë, kjo duket e pamundur për momentin, të paktën jo derisa kriptovalutat të fillojnë të sillen si monedhat tradicionale”, thanë bankierët qendrorë dhe rregullatorët në një panel diskutimi në Forumin Ekonomik Botëror në Davos.

“Bitcoin mund të quhet monedhë, por nuk është para. “Nuk është një depo e qëndrueshme vlerash,” tha Kristalina Georgieva, drejtore ekzekutive e Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN).

Georgieva tha se disa kriptovaluta janë më shumë si skema piramidale e epokës dixhitale, sepse ato nuk mbështeten nga pasuritë e paluajtshme. Por ajo tha se monedhat dixhitale (CBDC) të mbështetura nga qeveria mund të jenë të qëndrueshme.

Francois Villeroy de Galhau, guvernator i Bankës Qendrore të Francës, ishte dakord.

“Kriptovalutat nuk janë një mjet i sigurt pagese. “Dikush duhet të jetë përgjegjës për vlerën dhe dikush duhet të pranohet universalisht si një mjet këmbimi,” tha Villeroy, duke vënë në dukje se disa “qytetarë kanë humbur besimin në kriptovalutat” për shkak të paqëndrueshmërisë së lartë.

Ai shtoi se qeveritë që dëshirojnë të adoptojnë monedha dixhitale duhet ta bëjnë këtë në partneritet me bankat kryesore tregtare. /Ebblive.com/

CNN