` . Përfundon pa sukses takimi online i Komisionit të përbashkët Maqedono-Bullgar për çështje historike - TV SHENJA

Përfundon pa sukses takimi online i Komisionit të përbashkët Maqedono-Bullgar për çështje historike

Një takim tjetër i komisionit të përbashkët për çështje historike maqedono-bullgar përfundoi pa sukses. Historianët nga të dyja vendet gjatë takimit online dy ditorë, i cili nga pala maqedonase konsiderohet si debati më i vështirë deri më tani, nuk arritën të arrijnë një kompromis për ndonjë prej pikave të diskutueshme në rendin e ditës , duke përfshirë figurën e Car Samoilit, Goce Delçevit dhe Gligor Përliçevit.

Pala maqedonase njofton se ata vendosën në tryezë propozime të bazuara në kuptime moderne të arsimit historik të mbështetur nga Këshilli i Evropës dhe UNESCO, me pikëpamje dhe interpretime të ndryshme të së kaluarës, mirwpo kolegët e tyre nga Bullgaria i refuzuan ato si të papranueshme dhe të pazbatueshme.

“Për fat të keq, është e qartë se anëtarëve të Komisionit nga Republika e Bullgarisë u mungon vullneti për të arritur një zgjidhje përmes së cilës arsimi historik nuk do të ishte bazë për instrumentalizimin politik, shpesh e fshehur pas frazës” e vërteta historike “, duke e shikuar këtë si një mundësi për të imponuar pikëpamjen e tyre mbi të kaluarën në një vend tjetër dhe sistemin arsimor”, deklaroi një anëtar i delegacionit maqedonas.

Takimi i ardhshëm i Komisionit, siç është rënë dakord, do të mbahet drejtpërdrejtл në mes të tetorit në Sofje. Të dy palët shpresojnë se në atë takim do të kenë më shumë sukses dhe do të arrihet një hap drejt një marrëveshjeje mbi çështjet e diskutueshme historike./SHENJA/