Për 3 vjet, palestinezët gjobiten me 16 milionë dollarë

Për 3 vjet, palestinezët gjobiten me 16 milionë dollarë

Gjykatat ushtarake izraelite gjatë tri viteve të kalauara u kanë shqiptuar gjoba palestinezëve në Bregun Perëndimor me një shumë totale prej 16 milionë dollarëve, transmeton AA.

E përditshmja izraelite Haaretz ka publikuar një raport ku thekson dënimet e rënda të shqiptuara ndaj të miturve palestinezë me akuzat e hedhjes së gurëve në drejtim të forcave izraelite të sigurisë.

Gazeta rikujtoi se të miturit e lartëpërmendur janë arrestuar me këto akuza dhe se ishin dërguar në gjykatë ushtarake.

“Disa u dënuan me burg e disa u gjobitën. Kishte edhe nga ata që pasi paguan një gjobë të madhe, u liruan”, shkruan Haaretz.

Raporti i publikuar mes tjerash përkujton rastin 13-vjeçarit Halid Bahar, i cili u arrestua në dhjetor pasi hodhi gurë drejt forcave të sigurisë në Beyt Ummar të El-Halilit (Hebron).

Ndonëse askush nuk u lëndua në atë rast, gazeta thekson se gjykata ushtarake izraelite e dënoi me burgim gjashtëmujor plus një ditë, si dhe me një gjobë prej 540 dollarësh.

Raporti i të përditshmes izraelite gjithashtu nënvizon se disa familje palestineze nuk janë në gjendje financiare për të paguar gjobën për sulmet e pretenduara, për çka të miturit qëndrojnë në burg për ditë të tëra.

Izraeli thuhet se është i vetmi vend në të cilin të miturit dënohen nga gjykatat ushtarake.

Shifrat e institucioneve palestineze flasin se të paktën 6.000 palestinezë ndodhen në burgjet izraelite, përfshirë 52 gra, 430 të burgosur administrativë, gjashtë deputetë dhe 270 fëmijë.