“Organizata Trump” u shpall fajtore për mashtrim tatimor

“Organizata Trump” u shpall fajtore për mashtrim tatimor

Një gjykatë në Manhattan, New York e ka shpallur fajtore kompaninë e pronave të paluajtshme të ish-presidentit amerikan, Donald Trump për mashtrim kriminal, tre javë pasi ai shpalli rikandidimin për zgjedhjet presidencial të vitit 2024.

Gjykata i shpalli fajtorë dy entitetet e kompanisë së Trumpit për skemën e mashtrimit, konspiracionit, mashtrimin me taksa dhe falsifikimin e të dhënave të biznesit, raporton abcnews.

Dy entitete të Organizatës Trump – Trump Corporation dhe Trump Payroll Corporation – u akuzuan për pagesën e shpenzimeve personale të disa drejtuesve pa i raportuar ato si të ardhura dhe për kompensimin e tyre si kontraktorë të pavarur në vend të punonjësve me kohë të plotë.

Çdo subjekt u akuzua për skemën e mashtrimit, konspiracionit, mashtrimit kriminal tatimor dhe falsifikimit të të dhënave të biznesit.

Prokurorët besonin se Organizata Trump ishte fajtore për shkak se sjellja e CFO-s, Allen Weisselberg përfitoi nga kompania dhe sepse pozicioni i tij si CFO nënkuptonte se iu besua të vepronte në emër të kompanisë.

Weisselberg, i cili dëshmoi si pjesë e një marrëveshjeje për pranimin e fajësisë, u deklarua fajtor në gusht për akuzat se ka hequr taksat për gati dy milionë dollarë përfitime të ofruara nga kompania që përfshinin qiranë për apartamentin në Manhattan, qiratë e veturave për veten dhe gruan e tij dhe shkollimin për nipërit.

Prokurorët, megjithatë, këmbëngulën se Organizata Trump përfitoi nga shmangia e taksave e Weisselberg.

Prokurorët pretenduan se Trump sanksionoi në mënyrë eksplicite mashtrimin tatimor kur ai nënshkroi një pjesë të skemës.

“I gjithë ky tregim se Donald Trump është jashtëzakonisht injorant nuk është i vërtetë”, tha ndihmës prokurori i qarkut, Josh Steinglass gjatë deklaratës përmbyllëse.

Dënimi mbart gjoba deri në 1.7 milion dollarë. Por pasojat kolaterale të një dënimi mund të jenë më domethënëse për Trumpin, i cili po kërkon një mandat të dytë në Shtëpinë e Bardhë. Bankat mund të marrin kredi dhe partnerët e biznesit mund të anulojnë kontratat nëse politikat e tyre të brendshme i pengojnë ata të bëjnë biznes me kriminelët.

Gjyqi zbuloi gjithashtu detaje potencialisht të rrezikshme rreth Trumpot, duke përfshirë se ai raportoi rreth 1 miliard dollarë humbje operative gjatë një periudhe dyvjeçare në 2009 dhe 2010, si dhe humbje çdo vit për dekadën midis 2009 dhe 2018. /Telegrafi/