` . Në pikën më të lartë të akullnajës në Grenlandë ​bie shiu i parë - TV SHENJA

Në pikën më të lartë të akullnajës në Grenlandë ​bie shiu i parë

Në pikën më të lartë të shtresës së akullit të Grenlandës, ra shi për herë të parë që kur filluan matjet, një shenjë tjetër shqetësuese e ngrohjes globale, thanë shkencëtarët.
Pjesa e sipërme e mbulesës së akullit është në 3216 metra mbi nivelin e detit dhe e vetmja gjë që zakonisht bie aty është bora.
Sidoqoftë, më 14 gusht, temperaturat ishin mbi zero për nëntë orë të plota që çuan në shi dhe shkrirje masive të borës dhe akullit, tha Qendra Kombëtare e të Dhënave për Borë dhe Akull (NSIDC) në Kolorado.

Temperaturat në krye të shtresës së akullit nuk janë pothuajse kurrë mbi zero, por janë regjistruar tri herë në më pak se një dekadë.
“Nuk është aspak një shenjë e mirë, e shëndetshme për mbulimin e akullit,” tha glaciologu Indrani Das pranë Observatorit Lamont-Doherty në Universitetin Columbia.

Një total prej shtatë miliardë tonë shi ranë në të gjithë Grenlandën për tri ditë, 14 deri 16 gusht, më i larti që kur filluan matjet në vitin 1950.

Shiu dhe temperaturat e larta shkaktuan shkrirjen masive të akullit dhe borës, shtatë herë më shumë se mesatarja për mesin e gushtit.

Shkrirja e akullit dhe borës shkakton ngritjen e nivelit të detit. Deri më tani, shkrirja e shtresës së akullit të Grenlandës, e dyta më e madhe në botë pas Antarktidës, ka shkaktuar një të katërtën e rritjes së nivelit të detit të regjistruar në dekadat e fundit. Kjo pjesë pritet të rritet për shkak të rritjes së temperaturave globale.