Në Australi ngordhin miliona peshq nga moti i nxehtë

Në Australi ngordhin miliona peshq nga moti i nxehtë

Pothuajse një milion peshq kanë ngordhur në brigjet e një sistemi të rëndësishëm lumenjsh, në Australinë e përfshirë nga moti i thatë, ndërkohë që autoritetet paralajmërojnë se fenomeni nuk do të mbarojë me kaq.

Brigjet e lumenjve “Murray” dhe “Darling”, që formojnë një basen, janë mbuluar me peshq të ngordhur, e situata pritet të përkeqësohet për shkak të temperaturave, që do të vazhdojnë të mbeten të larta.

Kushtet e thata të motit dhe i nxehti mund të kenë ndihmuar në një brom algash, që i kanë rrëmbyer peshqve të gjithë oksigjenin dhe kanë prodhuar toksina.

Ngordhja e peshqve është bërë një çështje kombëtare, duke ndezur edhe aludime për shkaqet dhe fajtorët e mundshëm.

“Është një ngjarje ekologjike shkatërrimtare, e veçanërisht për ata që jetojnë në këtë rajon. Është i tmerrshëm thjesht imazhi i kësaj mizorie”, tha Scott Morrison, kryeministër i Australisë.

Qeveria e Morrisonit ka fajësuar thatësirën për atë që ka ndodhur, e ka mbrojtur politikat, që sipas disa banorëve lokalë kanë çuar në shfrytëzim sistematik dhe ndotje të sistemit të lumenjve. /tch/