Mickoski: Kovaçevski dhe Pendarovski të mos pengojnë përmes Xhaferit, referendum duhet të ketë

Mickoski: Kovaçevski dhe Pendarovski të mos pengojnë përmes Xhaferit, referendum duhet të ketë

Kryetari i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, sot i bëri thirrje kryeministrit Dimitar Kovaçevski dhe presidentit Stevo Pendarovski që ta mbështesin procesin e organizimit të referendumit të iniciuar nga kjo parti dhe të mos e pengojnë atë në Kuvend përmes kryetarit Talat Xhaferi, por fillimisht të lejohet të mblidhen 150 mijë nënshkrime dhe pastaj të shkohet në një referendum ku qytetarët do të mund të shprehin vullnetin e tyre.

Duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëve gjatë vizitës së sotme në Komunën e Sopishtës, Mickoski tha se do të duhet të pranohet realiteti që do ta zgjedhin qytetarët, andaj duhet të ketë referendum dhe zgjedhje.

“Prandaj i bëj thirrje që të inkurajohen dhe të dalin dhe ta mbështesin një deklaratë të tillë për referendum”, tha Mickoski.

Sipas tij, marrëdhëniet e mira fqinjësore janë prioriteti i parë i VMRO-DPMNE-së dhe vendit, por në vetë Marrëveshjen për fqinjësi të mirë dhe miqësi nuk ka pasur asgjë fqinjësore apo miqësore në dy e gjysmë deri në tre vitet e fundit nga ana e fqinjit lindor.

Ai shtoi se sondazhet dhe opinioni publik i qytetarëve janë lundrim i mjaftueshëm për VMRO-DPMNE-në dhe për këtë arsye vendosën të shkojnë një hap më tej, që është krijimi i një çështjeje ku, nëse ndjek ligjet dhe procedurat parlamentare, Xhaferi nuk do të mund ta shmangë me shpjegimin se Kuvendi nuk është kompetent etj.

“Dhe sot, me sa jam i informuar, nismën, iniciativën qytetare që po propozoj, e kam autorizuar më parë koordinatorin e grupit parlamentar që t’ia dorëzojë kryeparlamentarit. Hapi tjetër është që ai të njoftojë dy komisionet parlamentare, komisionin për sistemin politik dhe komisionin legjislativo-juridik, pres që brenda dy ditësh të vendosin që nisma është në rregull, të votojnë dhe të fillojnë mbledhjen e atyre 150 mijë nënshkrimeve të qytetarëve. Pastaj brenda 60 deri në 90 ditë duhet të bëhet ai referendum ku qytetarët do të mund të shprehen. Është kulmi i ligjit demokratik dhe kulmi i demokracisë. Nuk e shoh pse dikush nga bashkësia ndërkombëtare do të ishte kundër një deklarate të tillë, theksoi Mickoski.

I pyetur nga gazetarët se si e vlerëson punën e Komisionit të Përzier Historik, Mickoski tha se është evidente se Komisioni merr vendime dhe nënshkruan dokumente nën presion politik.

Sa i përket brifingut që anëtarët e Komisionit kanë pasur me gazetarët dhe anëtarët aktivë shoqërorë, ai thotë se është informuar për përmbajtjen e asaj që është thënë në konferencë, dhe se ai ka qenë i tipit të mbyllur, në fakt. bëhej fjalë për drejtësi hipokrite përpara njerëzve pse duhej ta bënin atë.