Komisioni për Sëmundje Infektive nesër do ta shqyrtojë gjendjen aktuale me Covid

Komisioni për Sëmundje Infektive nesër do ta shqyrtojë gjendjen aktuale me Covid

Komisioni për sëmundje ngjitëse nesër do të mbajë mbledhje në të cilën do të shqyrtohet gjendja aktuale epidemiologjike me koronavirus.

Sipas të dhënave të ditës së sotme nga Instituti i Shëndetit Publik, janë kryer 1.890 testime, ndërsa janë regjistruar 844 raste të reja me KOVID-19, nga të cilat 188 janë riinfeksion. Në periudhën prej 5 deri më 30 korrik janë raportuar tre të vdekur nga Shkupi dhe janë shëruar 815 pacientë.

Numri më i madh i rasteve aktive aktualisht është në kryeqytet – 1.749, ndërsa Pehçeva dhe Dojrani kanë nga një rast aktiv.

Disa nga vendet e rajonit tashmë kanë filluar marrjen e masave për të mbrojtur kundër Kovid-19. Në Mal të Zi, për shkak të përkeqësimit të situatës epidemiologjike, është vendosur mbajtja e detyrueshme e maskave mbrojtëse, ndërsa autoritetet shëndetësore apelojnë që qytetarët që të vaksinohen kundër Kovid-19.

Autoritetet shëndetësore në Greqi, nga ana tjetër, thonë se qëllimi i tyre nuk është që të ketë masa të detyrueshme dhe se gjithçka do të varet nga situata në vjeshtë, por ata duan që Kovid-19, edhe pse mbetet pandemi, ta trajtojnë si një sëmundje endemike, “ku nuk do të ketë nevojë për masa të rrepta apo të detyrueshme”.