` . Hera e parë një shqiptar që na përfaqëson në Bienalen e Venedikut - TV SHENJA

Hera e parë një shqiptar që na përfaqëson në Bienalen e Venedikut

Një grup arkitektësh nga Maqedonia e Veriut të udhëhequr nga arkitekti Bekir Ademi, po marrin pjesë në Bienalen e Venedikut me projektin “TANI”, shkruan Almakos.

“TANI” është një projekt i zyrës së dizajnit “Bina Architecture”. Me këtë zyre drejton arkitekti Bekir Ademi, së bashku me ekipin e tij Ana Rafailovska, Jordan Shishevski, Amine Ademi, Enis Abovski, Enes Sever, Dren Nevzati, Atanas Naumovski, Gavril Boskovski, Elmedina Hasani, Nita Cavolli, Aida Bakalli Saliu dhe Ivana Calovska.

Përndryshe, Bienalja e Venedikut mbahet nga data 22 maj deri me datën 21 nëntor të këtij viti.

Ekspozita e 17-të Ndërkombëtare e Arkitekturës këtë vit do të paraqitet nga 22 maj deri më 21 nëntor, e kuruar nga arkitekti i lindur libanez Hashim Sarkis. Hashim Sarkis është dekan i Shkollës së Arkitekturës dhe Planifikimit të Massachusetts Institute of Technology (MIT) që nga viti 2015. Ai u diplomua në arkitekturë dhe arte figurative në Rhodes Island School of Design dhe doktoraturë në filozofi në Universitetin e Harvardit. Ai është autor dhe redaktor i disa librave dhe artikujve mbi historinë dhe teorinë e arkitekturës moderne.

Bienalja e këtij viti përfshin 112 pjesëmarrës nga 46 vende, me delegacione nga Afrika, Amerika Latine dhe Azia dhe përfaqësim të gjerë të grave. Ky botim përfshin gjithashtu një seri shënimesh jashtë konkursit: studime të rastit nga studiues nga universitete në të gjithë botën (Shoqata e Arkitekturës, Universiteti Amerikan i Bejrutit, Bartlett, Universiteti i Kolumbisë, Bashkimi Cooper, ETH Cyrih, Instituti Etiopian i Arkitekturës, konsorciumi i grupeve kërkimore MIT); pjesëmarrja e veçantë e artistit izraelit Michal Rovnervo, Olafur Eliasson, Sebastian Behman dhe Giuseppe Penone.

Hapja solemne e pavijonit maqedonas është caktuar për 20 maj në orën 10.00, në oborrin e “Palazzo Zorzi” – selia e UNESCO-s në Venedik.

Maqedonia e Veriut vazhdimisht paraqitet në këtë ngjarje prestigjioze për herë të 9-të, që nga viti 2004. Në pjesëmarrjen e parë në 2004 u prezantua me projektin “Metamorfoza: nga një hiper trup në një perspektivë të anasjelltë”, pasuar nga: “Qyteti i botëve të mundshme” (2006, kur juria e përbërë nga ekspert i dha një Mirënjohje Speciale pavijonit të Maqedonisë së Veriut); Segmentet Metamak (2008); “Mësoni Arkitekturën” (2010) dhe “Arkitektura në Pasqyrë: Çdo ditë dhe Lartë” (2012). Në vitin 2006 kuratorët e projektit ishin Minas Bakalqev dhe Mitko Haxhi-Pula.

Projekti “TANI” është një përfaqësim simbolik i një fragmenti të turmës dhe një asociacion i drejtpërdrejtë idesë njerëzore për shtëpinë dhe bashkëjetesën. E gjithë kjo konceptualisht zbulon dy aspekte të ekzistencës hapësinore-kohore, nevojën për ndarje dhe mbrojtje përkundrejt nevojës për një marrëdhënie simbiotike me mjedisin.

Instalimi i përvojës së parë është introvert dhe i zbutur, pastaj rritet në një kupolë të gjerë, ku bashkëveprimi dhe kryqëzimi midis një shtëpie kornizë të harkuar me një sferë të lëvizshme gjenerojnë në thelb formën, duke krijuar një ndjenjë të harmonisë së përbashkët dhe stabilitetit të vizitorëve. Koncepti materializohet në një përbërje prej druri të përbërë nga elementë druri të gjithë me dimensione të ndryshme të ndërlidhura në një strukturë të vetme harmonike hapësinore.

Pas shtyrjes së vitit të kaluar të edicionit të 17-të të Festivalit të Arkitekturës, një vit më vonë në procesin e krijimit të një realiteti të ri, në kushte izolimi dhe largësie, lënia e mjedisit lokal, jashtë kufijve, është një hap i madh përpara, dhe një përpjekje të ktheheni pas, në rrjedhat normale…/Almakos/