Gjermania rrit prezencën ushtarake në Ballkan, së shpejti ushtarë edhe në Bosnjë e Hercegovinë

Gjermania rrit prezencën ushtarake në Ballkan, së shpejti ushtarë edhe në Bosnjë e Hercegovinë

Qeveria gjermane vendosi të dërgojë deri në 50 ushtarë në misionin paqeruajtës EUFOR/Althea në Bosnjë-Hercegovinë.

Qëllimi është ruajtja e stabilitetit në prag të zgjedhjeve në tetor.

Dhjetë vjet pas largimit, ushtarët gjermanë do të shkojnë sërish në Bosnjë-Hercegovinë.

Këtë e miratoi qeveria gjermane të mërkurën.

Vendimi parashikon dërgimin e deri në 50 ushtarëve në kuadër të misionit EUFOR/Althea.

Kontingjenti i parë me 25 pjesëtarë të Bundeswehrit pritet të niset në Bosnjë-Hercegovinë në muajin gusht.

Mandati është parashikuar fillimisht për një vit.

Para se të hyjë në fuqi ai duhet të miratohet nga Bundestagu.

Grupi më i madh opozitar, CDU/CSU e përshëndeti vendimin, por kritikoi numrin e ushtarëve.

Zëdhënësi i qeverisë gjermane, Steffen Hebestreit, e argumentoi këtë shtim të prezencës gjermane në rajon me rëndësinë thelbësore që ka për BE-në dhe vendet anëtare stabiliteti dhe siguria në Bosnjë-Hercegovinë dhe Ballkanin Perëndimor.

“Gjermania do të japë ndihmesën e saj në ruajtjen e stabilitetit në prag të zgjedhjeve, në tetor 2022”, tha ai./botasot/