Për monarkun, vlera e Grantit Sovran nuk mund të ulet edhe nëse të ardhurat bien, megjithëse kjo mund të jetë e pamundur duke pasur parasysh pronësinë e saj në pjesën më të madhe të shtratit të detit në Mbretërinë e Bashkuar, në të cilën shtrihen licenca jashtëzakonisht fitimprurëse për turbinat e erës në det të hapur që do të jepen në vijim.

Asnjë taksë trashëgimie

Mbreti Charles III do të tërheqë gjithashtu të ardhura nga Privy Purse, e përbërë kryesisht nga të ardhurat neto të Dukatit të Lancasterit, një portofol 650 milionë euro toke dhe pasurish me vlerë 25.3 milionë eurove në 2020-2021.

Mbretëresha e përdori këtë për të mbuluar kostot e shpenzimeve të bëra nga anëtarët e tjerë të familjes mbretërore, duke përfshirë vëllezërit e motrat e tij, Princin Andrew, Princeshën Anne dhe Princin Eduard, por jo trashëgimtarin e tij.

Mbretëresha gëzonte gjithashtu pasuri private të vlerësuar në më shumë se 380 milionë eurove, duke përfshirë pronësinë e Balmoral dhe Sandringham. Nëse, siç supozohet, pjesa më e madhe e pasurisë së saj i kalon Mbretit Charles III, ai në mënyrë unike nuk do të duhet të paguajë tatimin mbi trashëgiminë për pasurinë e tij të re.

Dhuratat nga monarku te monarki përjashtohen nga detyrimet e vdekjes, megjithëse amanetet për fëmijët e tjerë të saj, ose çdo individ apo subjekt tjetër, do të jenë të tatueshme.

Nuk ka prova për këtë testament

Megjithatë, detajet nuk do të dihen kurrë sepse vullneti i sovranit mbetet i vulosur, i vetmi testament në mbretëri që nuk duhet të bëhet publik.

Granti Sovran nuk tatohet, por që nga viti 1993 Mbretëresha ka paguar vullnetarisht tatimin mbi të ardhurat nga Dukati i Lancasterit që nuk përdoret për qëllime zyrtare. Mbreti Charles III ende nuk ka konfirmuar se do të bëjë të njëjtën gjë, transmeton Telegrafi.

Si trashëgimtar i fronit, Princi William, gruaja dhe fëmijët e tij tani do të përfitojnë nga Dukati i Cornwall-it, një portofol prej 1.2 miliard euro tokë bujqësore, prona dhe investime që përfshin terrenin Oval të Kriketit dhe Ishujt Scilly.

Tatimi vullnetar mbi të ardhurat

Pasuria i solli Mbretit vitin e kaluar plot 23 milionë euro, fitime që janë të përjashtuara nga tatimi mbi korporatat dhe fitimet kapitale, dhe i nënshtrohen vetëm tatimit vullnetar mbi të ardhurat mbi tepricën neto pas zbritjeve të papërcaktuara, transmeton Telegrafi.

Duka dhe Dukesha e Sussex-it tani mbështeten në tregtimin e talenteve dhe titujve të tyre të mbetur, me të ardhura nga marrëveshje të ndryshme mediatike, përfshirë një kontratë librash prej 24 milionë euro.

Në një ironi të thellë, Harry dhe Meghan kanë nënshkruar një marrëveshje të raportuar prej 100 milionë dollarësh me Netflix, e cila i detyrohet pjesën më të madhe të dominimit të saj në tregun e transmetimit The Crown, një dramatizim që ka bërë për Windsors atë që Shakespeare bëri për Plantagenets dhe kushton më shumë. për të prodhuar për seri sesa Granti vjetor Sovran.

Asnjë nga këto flukse të ardhurash nuk mbulon koston e sigurisë mbretërore, e vlerësuar gjerësisht në më shumë se 120 milionë eurove në vit dhe e përballuar nga taksapaguesi, ose çmimin e vizitave mbretërore të financuara shpesh nga autoritetet lokale.

As Familja Mbretërore nuk paguan për festimet e veta. Thesari caktoi një shtesë prej 31 milionë eurove për të financuar jubileun e fundit të Platinumit, pjesa më e madhe e të cilave u shpenzua për katër ditë shfaqje madhështore në Londrën qendrore.

Edhe me një faturë vjetore konservatore prej 270 milionë eurove, avokatët e monarkisë argumentojnë se ata paguajnë më shumë sesa vendi.

A e përballon turizmi faturën?

Turizmi përmendet në mënyrë rutinore si përfitimi i tyre më i madh, megjithatë të ardhurat nga pesë pallatet mbretërore të hapura për publikun ishin vetëm 10.1 milionë euro vitin e kaluar dhe vetëm tejkaluan 24 milionë euro para COVID-19 dhe asnjë nuk është në top 20 atraksionet më të vizituara të njohura në Britania.

Me 1.5 milion vizitorë, Kështjella Windsor u rendit vetëm e 23-ta, pas kopshtit zoologjik Chester, Stonehenge dhe Tate Modern.

Krahasoni atë me tërheqjen e Versajës, pallati i monarkisë franceze të zhdukur prej kohësh, i cili tërheq pothuajse 10 milionë vizitorë në vit dhe sugjeron që pallatet e Mbretërisë së Bashkuar nuk kanë performancë të mirë.

Më pak e matshme, por pothuajse me siguri më e çmuar, është vlera e markës që Windsors sjell në Mbretërinë e Bashkuar. Ata u japin diplomatëve britanikë fuqi të butë dhe bizneseve të saj një pikë unike shitjeje. /Telegrafi/