Bytyqi: Nëse në treg ka rrymë me çmim më të lirë, është e pakuptimtë ta prodhojmë me çmim më të lartë

Bytyqi: Nëse në treg ka rrymë me çmim më të lirë, është e pakuptimtë ta prodhojmë me çmim më të lartë

“Me menaxhimin familjar të krizës energjetike, është e nevojshme të monitorohet se çfarë po ndodh në treg dhe nëse në treg ka energji elektrike, çmimi i këmbimit të së cilës është më i ulët se çmimi i prodhimit, nuk lejohet të prodhohet me çmim më të lartë. Pikërisht për këtë po bëhet importi i përkohshëm i energjisë elektrike”, tha sot zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike Fatmir Bytyqi.

Ai theksoi se Maqedonia ka siguruar se do të ketë mjaftueshëm energji elektrike deri në fund të vitit.

“Operacioni aktual nuk duhet të prekë të gjithë sepse në fund të ditës bilanci i energjisë do të jetë ai që thamë pak muaj më parë me planin deri në fund të vitit. Nga janari do të shohim se si do të vazhdojmë më tej, por e kemi dëshmuar edhe më parë se e realizojmë atë që premtojmë”, tha Bytyqi.
Ai theksoi se nuk do të ketë ndonjë problem të madh me energjinë elektrike dhe theksoi se po bëhen të gjitha përgatitjet që në dhjetor të fillojë prodhimi me të gjitha kapacitetet e disponueshme vendore.

“TEC Negotinë është në proces të rinovimit, por çmimi i prodhimit të energjisë elektrike prej atje është më i lartë se çmimi i tregut të aksioneve dhe nuk ka pasur logjikë të prodhojë edhe nëse ka mundur të japë energji elektrike”, theksoi Bytyqi.

Sa i përket fushatës “Kurseni energjinë elektrike”, ai theksoi se mjetet financiare për realizimin e saj nuk janë nga buxheti, por nga kompanitë me përgjegjësi shoqërore.