Bullgari: Gjendje e jashtëzakonshme shpallet në Pomorie

Bullgari: Gjendje e jashtëzakonshme shpallet në Pomorie

Një gjendje e pjesshme e jashtëzakonshme u shpall në vendpushimin e Detit të Zi Pomorie të dielën pasi zona u godit nga një stuhi e egër një ditë më parë, duke dërguar një duzinë varkash në det, duke përmbytur rrugë, duke rrëzuar pemë dhe duke shkaktuar ndërprerje të energjisë, njoftoi qeveria komunale.

Vreshtat në afërsi të Pomorie janë dëmtuar dhe disa prej tyre janë shkatërruar pothuajse tërësisht. Një burrë që ra në det nga një jaht u shpëtua.

“Dëmi në pronë është i madh. Është një mrekulli që askush nuk është lënduar rëndë,” komentoi kryetari i kryeqytetit rajonal Burgas, Dimitar Nikolov.

Pomorie vazhdoi furnizimin rezervë me energji elektrike nga nënstacioni i Kableshkovës pasi u dëmtuan linjat elektrike dhe nënstacioni Horizont mbeti pa hyrje, njoftoi distributori i energjisë elektrike EVN.

Sipas zyrës së shtypit të qeverisë komunale, era e fortë ka shkaktuar dëme të mëdha në objektet lokale të Operatorit të Sistemit Elektrik (ESO). Stuhia rrëzoi 13 shtylla të dy linjave 110 kV.

Furnizimi me energji elektrike në Pomorie, disa vendbanime rreth qytetit dhe në periferi të Sarafovo të Burgas u rivendos të shtunën mbrëma. Ekuipazhet e ESO dhe Elektrorazpredelenie Jug vazhdojnë të punojnë së bashku për të riparuar dëmet e mëtejshme.

Rruga kryesore ndërmjet Pomorie dhe Burgas, rruga Pomorie-Aheloi, rruga për në lagjen Kamenar dhe rrugët në Pomorie janë pastruar nga pemët e rëna dhe janë të kalueshme. Ndriçimi i rrugëve në Pomorie pritet të rikthehet në masën 60% deri në fund të ditës së diel.

Stuhia shkatërroi mbi 150 hektarë vreshta pranë Pomorie, e cila është një zonë kryesore e prodhimit të verërave dhe rakisë. Shkalla e dëmit vlerësohet në 95% dhe kultura e shkatërruar në më shumë se një milion ton, tha qeveria bashkiake. Kryetari i bashkisë së Pomorie Ivan Alexiev dhe guvernatori rajonal i Burgasit Maria Neikova inspektuan vreshtat e dëmtuara.

Ministria e Bujqësisë tha se fermerët e prekur nga stuhia në rajonin e Burgasit mund të aplikojnë për ndihmë, duke filluar menjëherë. Paratë do të sigurohen në bazë të shënimeve të gjetjeve dhe pagesat do të kryhen sa më shpejt, raporton BTA.