‘Bota në fokus’: Universiteti Al-Kairouan në Marok, më i lashti në botë

‘Bota në fokus’: Universiteti Al-Kairouan në Marok, më i lashti në botë

Njerëzimi gjithmonë ka qenë në kërkim të dijes. Në të kaluarën qasja në dituri ka qenë shumë e vështirë, por megjithatë njeriu ka bërë përpjekje dhe arrtija shkencore sot është fryt i kësaj përpjekjeje. Instituti i parë shkencor ‘Bayt al-hikmah’ apo ‘shtëpia e urtësisë’ është themeluar në kohën e kalifit abasid Harun Rashid në shekullin 8, në atë që njihet si periudha e artë islame. E dimë se bota numëron shumë univesritete prestigjioze dhe të lashta, por ai që njihet si universiteti i parë që është ndërtuar ndonjëherë, është universiteti ‘Al-Khairouan’ në Fes të Marokut.

Avdi Bakiu /SHENJA/