“BE-ja nuk do të ri-negociojë Protokollin e Irlandës së Veriut”

“BE-ja nuk do të ri-negociojë Protokollin e Irlandës së Veriut”

Komisioneri i Bashkimit Evropian (BE), Maros Shefçoviç, ka paralajmëruar Mbretërinë e Bashkuar kundër ndryshimit të njëanshëm të Protokollit të Irlandës së Veriut të marrëveshjes së Brexit-it, transmeton Anadolu Agency (AA).

“Është shqetësuese që ne marrim parasysh vendimin e sotëm të qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar për të paraqitur legjislacionin që nuk zbaton elementet thelbësore të Protokollit”, tha Shefçoviç.

Shefçoviç tha se “veprimi i njëanshëm është i dëmshëm për besimin reciprok” dhe shtoi se organi ekzekutiv i BE-së do të vlerësojë draftin që heq kontrollet për një shumëllojshmëri mallrash të transportuara në Irlandën e Veriut nga pjesa tjetër e Mbretërisë së Bashkuar.

Duke iu referuar komenteve të sekretares së jashtme britanike, Liz Truss, që kërkon nga BE-ja “të jetë e gatshme të ndryshojë vetë Protokollin”, Shefçoviç theksoi se është “jorealiste” të ri-negociohet marrëveshja.

“Çdo ri-negocim thjesht do të sillte pasiguri të mëtejshme ligjore për njerëzit dhe bizneset në Irlandën e Veriut”, tha Shefçoviç, duke theksuar se blloku evropian “nuk do të ri-negociojë Protokollin”.

Ai tha se BE-ja do të vazhdojë me veprimet ligjore të nisura kundër Mbretërisë së Bashkuar vitin e kaluar dhe se mund të fillojë procedura të reja të shkeljes.

Shefçoviç po ashtu premtoi se do të paraqesë detaje të reja mbi “interpretimin fleksibël” të marrëveshjes dhe zgjidhje të qëndrueshme në favor të njerëzve dhe bizneseve të Irlandës së Veriut.

BE-ja dhe Mbretëria e Bashkuar kanë qenë në një mosmarrëveshje prej vitesh për zbatimin e Protokollit të Irlandës së Veriut të marrëveshjes së Brexit-it, që vendosi një regjim të posaçëm tregtar.

Për të shmangur një kufi pa kontrolle midis Irlandës dhe Irlandës së Veriut në lidhje me Marrëveshjen e të Premtes së Mirë, palët ranë dakord që Irlanda e Veriut të mbetej pjesë e regjimit doganor të BE-së dhe Mbretëria e Bashkuar të aplikonte kontrolle doganore.

Tetorin e vitit të kaluar, Komisioni Evropian propozoi një sërë masash të reja për thjeshtimin e sistemit të certifikimit dhe reduktimin e kontrollit për mallrat e transportuara nga pjesë të tjera të Britanisë së Madhe në Irlandën e Veriut në fushën e shëndetit publik, bimëve dhe kafshëve.

Në muajin prill, blloku evropian gjithashtu miratoi një legjislacion që lejonte qeverinë britanike të furnizonte medikamente në Irlandën e Veriut sipas kushteve të tyre.

Mbretëria e Bashkuar më 31 janar të vitit 2020 u largua nga BE-ja pas 47 vitesh anëtarësim.