Barcelona ndalon pirjen e duhanit në plazhe

Barcelona ndalon pirjen e duhanit në plazhe

Një rregullore e re që e bën të paligjshme pirjen e duhanit në plazhet e Barcelonës hyri sot në fuqi, raporton Anadolu Agency (AA).

Banorët janë paralajmëruar për tre muajt e fundit për masën e re, e cila do t’i bëjë 10 plazhet e qytetit pa duhan gjatë gjithë vitit.

Verën e kaluar, qyteti pilotoi një skemë të ngjashme në katër plazhe. Gjatë testit, studiuesit panë një rënie të dukshme të numrit të duhanpirësve në plazhe, edhe pse ata që shkelnin normën nuk u gjobitën.

Në Barcelonë, rreth 20 për qind e popullsisë pi duhan çdo ditë. Ndërkohë, një sondazh i zhvilluar nga Bashkia e Barcelonës zbuloi se më shumë se 80 për qind e banorëve ishin në favor të bërjes së plazheve pa duhan.

Pirja e duhanit jo vetëm që është e dëmshme për shëndetin e njeriut, por mund të jetë edhe e keqe për mjedisin.

Një studim zbuloi se mbeturinat e cigareve janë mbetjet e vetme më të bollshme në plazhet e Mesdheut Perëndimor, duke përfaqësuar 25 për qind të të gjitha objekteve të mbledhura.

Bishtat e cigareve duhen një dekadë për t’u dekompozuar. Meqenëse janë të lehta, ata e gjejnë lehtësisht rrugën nga toka në det, ku grumbullohen.

Bishtat lëshojnë kimikate në mjedis dhe mund të konsumohen nga kafshët e egra si në të gjithë formën e tyre, ashtu edhe kur shpërbëhen në mikroplastikë.

Barcelona është qyteti i parë i madh spanjoll që lufton duhanin në plazhe, por trendi po rritet në të gjithë vendin.

Deri në maj të vitit 2022, rreth 550 plazhe në të gjithë Spanjën ishin pa duhan, një rritje në mënyrë dramatike nga viti 2014, kur ishte e ndaluar pirja e duhanit në vetëm 15 plazhe, sipas një organizate joqeveritare kundër duhanit.