` . Ballkani Perëndimor si corpus alienum në syrin me katarakt të Evropës plakë - TV SHENJA
Ballkani Perëndimor si corpus alienum në syrin me katarakt të Evropës plakë

Ballkani Perëndimor si corpus alienum në syrin me katarakt të Evropës plakë

Me bllokimin e integrimit të Ballkanit Perëndimor në BE, idetë e nobelistit Peter Handke për krijimin e Serbisë së Madhe dhe për zhdukjen e penguesve të saj, mund të dalin nga fejtonet dhe udhëpërshkrimet e tij e mund të bëhen realitet.

Shkruan: Milazim KRASNIQI, Prishtinë

Dhënia e Çmimit Nobël për letërsi Peter Handkes, shkrimtarit austriak që ka qenë avokat i gjenocidit serb kundër boshnjakëve e kundër shqiptarëve, ka qenë paralajmërimi i qartë lidhur edhe me qëndrimin refuzues që do ta mbante Bashkimi Evropian ndaj Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut dhe Ballkanit Perëndimor. Në Bashkimin Evropian nuk pati reagime serioze ndaj vendimit skandaloz të Akademisë Suedeze të Shkencave, e cila faktikisht e shpërbleu një shkrimtar që ishte avokat i krimit të gjenocidit. E gjitha u paketua në emër të lirive estetike, të lirisë së shprehjes e të pavarësisë së Akademisë, të cilat u mbrojtën më shumë sesa viktimat e gjenocidit, ndaj të cilave Peter Handke jo vetëm që nuk ka treguar mëshirë, por ka shprehur mllef.

Duke e mbrojtur të drejtën e Serbisë (pamfleti “Drejtësi për Serbinë”), Peter Handke i ka injoruar viktimat e gjenocidit serb dhe ka apeluar për krijimin e Serbisë së Madhe, nën maskën e gjoja mbrojtjes së Jugosllavisë, saktësisht ashtu si e kishte konceptuar Sllobodan Millosheviqi. Pse pati aq shumë heshtje e hipokrizi ndaj vendimit të Akademisë Suedeze për nderimin e Handkes në mbarë Bashkimin Evropian? Arsyet e asaj heshtjeje dhe të atij injorimi fshihen në qëndrimin që mbajnë shumica e shteteve të Bashkimit Evropian ndaj Ballkanit Perëndimor. Shumica e atyre shteteve, me Francën në krye, Ballkanin Perëndimor e konsiderojnë si një apendiks të Evropës, si trup i huaj, në të cilin janë të kuptueshme e të lejueshme atavizmat dhe barbaritë. Meqë është rajon ku ka edhe popuj që konsiderohen si corpus alieni, sikundër janë boshnjakët dhe shqiptarët muslimanë, atëherë në këtë rajon nuk vlejnë të njëjtat standarde morale që vlejnë për pjesët e tjera të Evropës, por edhe të Ballkanit. Fjala vjen, Ballkani Lindor, me Rumaninë, Bullgarinë e Greqinë, janë rehatuar brenda Bashkimit Evropian, dy të parat pa i plotësuar fare kriteret e anëtarësimit. Ndërsa kriza financiare e Greqisë, faktikisht falimentimi i saj si shtet, u menaxhua me një kujdestari atërore (disamiliardëshe) nga fondet e strukturave të Bashkimit Evropian. Greqinë vërtet e qortuan, si plëngprishëse, çfarë ishte në të vërtetë, por me vendosmëri e shpëtuan. Nuk mund të jetë rastësi që këto tre shtete të Ballkanit Lindor, të cilat u pranuan pa i plotësuar kriteret (Rumania e Bullgaria) e u rehabilituan me fonde marramendëëse (Greqia), janë shtete të krishtera. Ndonëse Ballkani Perëndimor është shumë më afër Evropës Perëndimore sesa Ballkani Lindor, ai mbeti i ngrirë në pritje absurde godoje. Nuk i ndihmoi asgjë deklarata e Selanikut e vitit 2003, nuk i ndihmoi Marrëveshja e Prespës, nuk i ndihmoi servilizmi proevropian, nuk i ndihmoi asgjë. Prandaj, refuzimi francez ndaj Maqedonisë së Veriut dhe ndaj Shqipërisë për t’u dhënë datën e hapjes së negociatave, ishte refuzim i pritur dhe i logjikshëm dhe jo vetëm i Francës, po edhe i shumicës së shteteve të BE-së. Po të mos i bllokonte Franca, do t’i bllokonte Holanda, ose Danimarka ose Gjermania vetë. Faktikisht, Bashkimi Evropian këtë rajon e konsideron jo vetëm të huaj, por edhe problematik e të pabesë.

Në paranojën e Francës, Holandës, Danimarkës, Spanjës ose edhe vetë Gjermanisë, ky rajon, në rend të parë shqiptarët e boshnjakët, jo vetëm që kanë një etiketë dyshimi për përkatësinë fetare të shumicës së popullsisë, por e kanë edhe një njollë ideologjike, meqë janë shumë proamerikanë. Veçmas Franca e ka tullusum këtë afinitet proamerikan të shqiptarëve. Pra, i konsideron si jolojalë e të pabesë ndaj Evropës, meqë flirtojnë me Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Rrjedhimisht, ky ndëshkim francez përfshinë Shqipërinë, Kosovën, po edhe Maqedoninë e Veriut, duke penalizuar shqiptarët për proametikanizmin e tyre të hapur dhe antipansllavizmin po ashtu të hapur. Pra, meqë irritimi dhe mosbesimi francez ndaj Shteteve të Bashkuara është në rritje, Parisi ka filluar të flirtojë me Rusinë që ta kundërbalancojë arrogancën amerikane, të mishëruar në presidentin vërtet arrogant, Donalld Tramp.

Refuzimi francez ndaj Shqipërisë e ndaj Maqedonisë së Veriut mund të shihet edhe si një shkelje e syrit nga ana e Parisit për Putinin, që të vazhdojë projektet bllokuese e destabilizuese në Ballkanin Perëndimor. Parisi ia ka mbyllur dyert e integrimit, me çka i ka ekspozuar edhe më shumë ndaj influencës ruse. Afera me spiunin rus në Serbi, e cila tashmë po e tronditë edhe shtetin më vasal të Rusisë në Ballkan, është provë e sigurt se influenca ruse është në rritje dhe gjithnjë e më ambicioze. Kur të kihet para sysh se edhe influenca kineze është në rritje në Serbi, deri diku edhe në Shqipëri e në Maqedoninë e Veriut, kuptohet edhe më qartë se qëndrimi i Francës dhe i Bashkimit Evropian është një sakrifikim i qëllimshëm i Ballkanit Perëndimor, në stilin e ndyrë të Pontie Pilatit.

Pikërisht si një larje duarsh për lejimin e krimit, pas kësaj lëvizjeje bllokuese të Parisit zyrtar, u sponsorizua një tentativë për formimin e gjoja mini-shengenit ballkanik nga Serbia, Shqipëria e Maqedonia e Veriut. Në fakt, trilaterajla e Novi Sadit vetëm sa e forcon pozitën hegjemone të Serbisë në Ballkanin Perëndimor. Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut janë partnerë joproporcionalë të Serbisë në këtë asociacion dhe nëse asociacioni zhvillohet, ato pashmangshëm do të shndërroheshin në satelitë të Serbisë. Nga ana tjetër, lidhja e këtyre tre shteteve e izolon pashmangshëm Kosovën dhe e fut atë nën një presion edhe më të madh të ambicieve serbe për copëtimin e saj. Mesazhi i Edi Ramës me një hartë të postuar në Facebook, ku Kosova ishte brenda Serbisë, e kishte  të afishuar kërcënimin ndaj Kosovës, e cila do të gllabërohet nga Serbia. Në këtë kontekst është e kuptueshme që ndikimi rus do të vinte duke u rritur në mbarë rajonin, për arsye se Rusia ka prezencë dhe influencë direkte në Serbi. Qendra Humanitare në Nish, njësitë e armatosura të Gazpromit, varësia e armatës serbe nga armatimet ruse, përkrahja nga Rusia lidhur me pretendimet serbe ndaj Kosovës, spiunimi në nivelet e larta të armatës e të qeverisë serbe, tashmë e kanë shndërruar Serbinë në një shtet vasal të Rusisë. Prandaj, rritja e influencës serbe në Shqipëri e në Maqedoninë e Veriut, nëpërmjet mini-shengenit, do ta rriste edhe influencën ruse  në këto dy vende. Gjasat janë që ky zhvillim është i akorduar ndërmjet Francës e Rusisë. Por, nuk është e qartë pse u dha përkrahje edhe nga diplomati amerikan, Metju Pallmer. Ndoshta ngase administrata e Trampit është bukur konfuze lidhur me Ballkanin Perëndimor. Shija e hidhur e deklaratës së Xhon Bolltonit në Kiev, lidhur me mundësinë e shkëmbimit të territoreve ndërmjet Kosovës e Serbisë, ende  e ngacmon secilin që di të mendojë politikisht.

Në tërë këtë injorim dhe konfuzion, qeveritë e Tiranës dhe të Prishtinës nuk janë pa kusure. Mesazhet që kanë dhënë lidhur me dialogun dhe shkëmbimin e territoreve, u kanë shërbyer si alibi refuzuesve të integrimit. Ndërkaq nxitja e konflikteve të reja nga Edi Rama ndërmjet Tiranës e Prishtinës janë duke i inkurajuar armiqtë tanë që të pretendojnë edhe më shumë. Nëse Kosova mbetet shtet i papërfunduar, i izoluar, i varfër e i goditur nga të gjitha anët, madje edhe nga Shqipëria, atëherë gjasat e armiqve për hakmarrje dhe madje për vënien në pikëpyetje të ekzistencës së saj, janë shumë serioze.

Pra, me bllokimin e integrimit të Ballkanit Perëndimor në BE idetë e nobelistit Peter Handke për krijimin e Serbisë së Madhe dhe për zhdukjen e penguesve të saj, mund të dalin nga fejtonet dhe udhëpërshkrimet e tij e mund të bëhen realitet. Në atë rast edhe Franca do të gjente një rast të ri që ta rimishërojë aleancën francezo-serbe me ndonjë Kajmakçallan të ri, kësaj here jo kundër bullgarëve e gjermanëve, por kundër shqiptarëve e boshnjakëve. Pastaj Makroni ekzistues ose ndonjë Makron i ri, njësoj i pispillosur, do të gjente ndonjë arsyetim që do ta mbulonte gjenocidin me një gjethe fiku, si në rastin e Sarajevës, që e pati bërë pararendësi i tij, Fransoa Miteran.

Peter Handke mund të shfrytëzohej si fatthënë ose si njëfarë arsyetimi estetik për gjenocidin e radhës ndaj shqiptarëve e ndaj boshnjakëve. Më vonë do të shtohej një motiv i ri për miqësinë franko-serbe, në memorialin ekzistues në Kalemegdan, ani se që do të përsëritej taktika e tokës së djegur në apendiksin e kontinentit, që për Francën dhe shumë kombe të tjera në Bashkimit Evropian thjesht është një corpus alienum.