Alarm në Moskë: Amerikanët dërgojnë aeroplanin më sekret luftarak në Poloni

Alarm në Moskë: Amerikanët dërgojnë aeroplanin më sekret luftarak në Poloni

Forcat Ajrore të SHBA-së po dërgojnë një aeroplanë F-22 Raptor në Poloni, si pjesë e mbështetjes për misionin e NATO-s “mburoja ajrore”. Qëllimi, siç raportohet nga mediat, është të pengojë kërcënimet e mundshme ruse në Evropën Lindore.

Një total prej gjashtë luftëtarësh F-22 nga skuadroni i 90-të luftarakë u zhvendosën kohët e fundit nga baza e tyre e shtëpisë Elmendorf, Alaska në bazën e Forcave Ajrore Mbretërore Britanike në Lakenheath.

Sipas deklaratës zyrtare të përfaqësuesve të komandës së Forcave Ajrore të SHBA-së në Evropë dhe Afrikë, “gjashtë” së shpejti do të kalojnë në bazën e 32-të taktike ajrore në Poloni, raporton businessinsider.

Vendimi për dërgimin e aeroplanëve luftarakë F-22 është shumë i rëndësishëm sepse është aeroplani luftarak më i rrezikshëm në botë, të cilin Pentagoni e konsideron një burim strategjik. Është një aeroplan i padukshëm i pajisur me teknologjitë më moderne, i cili është i ndaluar të eksportohet dhe që deri më tani ishte ekskluzivisht përgjegjës për mbrojtjen e territorit amerikan.
“Raptor është një komponent kritik i një task force globale të goditjes, i projektuar për të projektuar epërsinë ajrore, shpejt dhe në distanca të gjata, për të mposhtur kërcënimet që qëndrojnë në rrugën e Ushtrisë, Marinës dhe Trupave Detare”, thuhet në deklaratë. “Ai nuk mund të tejkalohet nga asnjë aeroplan luftarak i njohur apo i planifikuar, duke e bërë atë një platformë shumë strategjike për të mbështetur mbrojtjen ajrore të NATO-s”.

Raptor është aeroplan i parë i gjeneratës së pestë që hyri në prodhim serik, i porositur ekskluzivisht për nevojat e Forcave Ajrore të SHBA-së, e cila kërkonte një aeroplan të projektuar për të arritur epërsi absolute ajrore.

Aftësitë e shumta luftarake të Raptor mbahen ende si një sekret i lartë, dhe pilotëve u ndalohet të kryejnë veprime dhe manovra të caktuara gjatë demonstratave publike, madje edhe gjatë manovrave të përbashkëta me aleatët nga vendet e tjera.
Vendosja e armës më të vlefshme të Forcave Ajrore të SHBA në Poloni është rezultat i një plani për të forcuar mbrojtjen evropiane të rënë dakord nga krerët e NATO-s në samitin e Madridit, si pjesë e të cilit aleanca shpreson të pengojë agresionin rus përtej kufijve të NATO-s duke rritur forcat e saj në Evropa Lindore.