` . A po e ndryshon pandemia e koronavirusit sistemin global edukativ? - TV SHENJA

A po e ndryshon pandemia e koronavirusit sistemin global edukativ?

Përderisa pandemia e koronavirusit (Covid-19) i shtyn vendet të mbyllin kufijtë e tyre dhe të karantinojnë njerëzit, në botë është duke u krijuar një sistem i ri arsimor, shkruan AA.

Përveç Turqisë, e cila po fillon arsimin dixhital për fëmijët që nga java e ardhshme, shumë vende të tjera kanë filluar tashmë sistemin e mësimit në distancë, ku studentët marrin mësime dhe u nënshtrohen testeve derisa qëndrojnë në shtëpi.

Besohet se fatkeqësia e virusit mund të nxjerrë një ndihmë supreme e cila do të ndihmon në ndërtimin e ndarjes dixhitale aq shumë të nevojshme, pasi po vjen me risi duke sjellë zgjidhje të reja për sistemin arsimor.

Sipas Organizatës për Zhvillim dhe Bashkëpunim Ekonomik (OCED), një organizatë ekonomike ndërqeveritare me 36 anëtarë, 421 milionë fëmijë janë prekur për shkak të mbylljes së shkollave në 39 vende. 22 vendet e tjera kanë shpallur mbyllje të pjesshme.

Për të frenuar përhapjen e virusit, administrata e Hong Kong-ut kishte prezantuar aplikacione interaktive për studentët që të mësojnë nga shtëpitë në shkurt. Forumi Ekonomik Botëror me qendër në Gjenevë (WEF) beson se rreth 120 milionë studentë kinezë aktualish kanë qasje në materialin mësimor përmes transmetimeve të drejtpërdrejta televizive.

“Këto vendime për kontrollin e rrezikut kanë çuar miliona studentë në situata të përkohshme të shkollimit në shtëpi, veçanërisht në disa nga vendet më të prekura, si Kina, Koreja e Jugut, Italia dhe Irani”, thotë Gloria Tam, zyrtare në Projektin Minerva, një inovator e sistemit arsimor.

Në një shkrim, të shkruar për WEF, ajo tha se këto vendime të kontrollit të rrezikut kanë çuar studentët në situata të përkohshme të shkollimit në shtëpi, veçanërisht në disa nga vendet me ndikim më të madh, si Kina, Koreja e Jugut, Italia dhe Irani.

“Këto ndryshime sigurisht kanë shkaktuar një shkallë bezdie, por ato gjithashtu kanë shkaktuar shembuj të rinj të inovacionit arsimor”, shtoi ajo.

– Eksperimenti më i madh në botë i mësimit në distancë

Pandemia ka detyruar Universitetin Zhejiang (ZJU), një universitet gjithëpërfshirës kërkimor, që përfshin shtatë rajone në provincën lindore të Kinës, Zhejiang, të fillojë eksperimentin më të madh në botë për mësimin nga distanca.

Edhe pse me urdhër të qeverisë, të gjitha klasat u mbyllën nga 24 shkurti, zyrtarët e universitetit vendosën t’i përmbahen vitit akademik. Universiteti ofron më shumë se 5.000 kurse si për studentë ashtu edhe për të diplomuarit.

Sipas Wu Zhaohui, rektorit të universitetit, shpërndarja e kursit deri më tani ka tërhequr 570 mijë vizitorë dhe aplikacioni i transmetuar drejtpërdrejt i zhvilluar në bashkëpunim me Alibaba, një kompani shumëkombëshe kineze e specializuar në tregtinë elektronike, ka regjistruar një audiencë prej 300 mijë personash.

Për më tepër, universiteti pret që 2.500 maturantët e tij të mbrojnë tezat e tyre në internet gjatë disa muajve të ardhshëm.

Si pjesë e procesit të sigurimit të cilësisë, ZJU organizoi një seri seancash trajnimi në mes të shkurtit për 3.670 anëtarë të fakulteteve. Një instruktor ishte i ftuar për të ligjëruar dhe zhvilluar kurse masive të hapura në internet.

Duke kërkuar të tejkalojnë ndarjen dixhitale, universiteti ka negociuar marrëveshje me disa ofrues të rrjetit për të subvencionuar planet e të dhënave të fakultetit dhe studentëve të tij. ZIU tashmë njihet si udhëheqës në teknologjinë e informacionit dhe komunikimit (TIK). Duke përdorur kapacitetin e saj, është e angazhuar në krijimin e kampuseve inteligjente që nga viti 2017, të pajisura me njohje audio dhe interpretim të njëkohshëm.

Por, pikërisht për shkak të shpërthimit të koronavirusit javët e fundit, universiteti ngriti gjithsej 200 klasa të mençura që mësuesit të xhirojnë video-kurse ose të transmetojnë drejtpërdrejt para klasave të tyre.

– Covid-19 përshpejton procesin e klasave dixhitale

Përderisa inovatorët e arsimit kishin eksperimentuar klasat dixhitale në të gjithë botën gjatë shumë viteve të kaluara, ritmi i tij i ngadaltë ishte zhgënjyes. Shumica e mësuesve dhe studentëve në të gjithë botën hezitonin ta përvetësonin atë. Ekspertët besojnë se shpërthimi i Covid-19 ka përshpejtuar procesin.

“Me teknologjinë 5G duke u përhapur në vende të tilla si Kina, SHBA dhe Japonia, ne do të shohim nxënës dhe ofrues të zgjidhjeve që vërtet përqafojnë arsimin dixhital në formate të ndryshme. Mësimi tradicional në klasë në person do të plotësohet me modalitete të reja të të mësuarit, nga transmetimet e drejtpërdrejta deri tek ndikuesit arsimor dhe deri tek përvojat e realitetit virtual”, shkruan Diana El-Azar, drejtore e lartë në Projektin Minerva.

Ministria e Arsimit në Kinë, vendi më i prekur nga pandemia, ka zhvilluar një platformë të re të mësimit dhe transmetimit në internet, për të mundësuar studentët të regjistrohen nga kudo.

Në Hong Kong, një konsorcium që përfshin 60 organizata arsimore, botues dhe profesionistë të industrisë së argëtimit janë mbledhur për të siguruar 900 asete arsimore, përfshirë video, kapituj librash, mjete vlerësimi dhe shërbime këshillimi falas për studentët që qëndrojnë në shtëpi.

Shumica e shkollave në zonat e prekura po gjejnë zgjidhje për pengesat për të vazhduar mësimin, por cilësia e të mësuarit varet shumë nga niveli dhe cilësia e qasjes dixhitale.

Për të ndihmuar vendet më pak të pasura, të cilat nuk mund të plotësojnë koston e pajisjeve dixhitale dhe planet e të dhënave, WEF ka rekomanduar qeverinë dhe korporatat të ulin kostot dhe ta bëjnë klasën dixhitale të përballueshme. Përndryshe, ekziston një rrezik më i madh që ndarja dixhitale të mund të bëhet më ekstreme. Frika lind nga fakti se vetëm rreth 60 për qind e popullsisë së globit është online.

Pandemia ka dhënë një mundësi si dhe një mësim se në botën e papritshmërive, është e nevojshme të ndërthuren ndarjet dixhitale dhe të ofrojnë aftësi për të ndërtuar rezistencë për të përballuar kërcënime të ndryshme nga fatkeqësitë natyrore. Aq më tepër, ajo bën thirrje për përshtatje në mënyrë që rezistenca të ndërtohet në sektorin më të rëndësishëm që është sistemi arsimor.

“Janë regjistruar edhe gjashtë pacientë me koronavirus, me çka numri i përgjithshëm i të prekurve tani është 48. Për herë të parë në Shtip është diagnostifikuar një vajzë 4 veçare, e cila është infektuar në çerdhe në Angli”, deklaroi Filipçe. /SHENJA/