` . 15 bimë që duhet t’i keni në shtëpi nëse vuani nga alergjia (FOTO) - TV SHENJA

15 bimë që duhet t’i keni në shtëpi nëse vuani nga alergjia (FOTO)

Statistikat janë të shumta: më shumë se 50 milionë njerëz mund të përjetojnë ndonjë lloj të alergjisë gjatë vitit, dhe studiuesit bien dakord që ndotësit e ajrit luajnë një rol të rëndësishëm në rritjen e këtij numri.

Komponentët e prodhuar nga aktivitetet industriale mund të shkaktojnë astmë, rinitit alergjik dhe çrregullime të tjera alergjie tek të rriturit dhe fëmijët në të gjithë botën.

Megjithatë, lajmi i mirë është se ka disa mënyra natyrore për të parandaluar që ju dhe familja juaj të vuani nga këto.

Ne besojmë se të gjithë duhet të jetojmë në një hapësirë të sigurt dhe kjo është arsyeja pse bëmë një listë të bimëve më të mira për filtrimin e ajrit që do dëshironit t’i kishit në shtëpinë tuaj për të hequr qafe këto alergji.

Zambaku i paqes

Me gjethet e saj jeshile të errëta dhe lulet e bardha, zambakët e paqes nuk janë vetëm të bukur, por ato janë gjithashtu të njohur edhe për vetitë e tyre pastruese. Studimet kanë treguar se kjo lule mund të zvogëlojë ndjeshëm ndotësit toksikë dhe alergjitë e ajrit.

Dracaena marginata

Dracaena marginata, e njohur gjithashtu edhe si “pemë dragoi”, mund të rritet deri në dy metra dhe mund të ndihmojë në rritjen e ekspozimit tonë ndaj benzenit. Kjo kemikale, e cila përdoret kryesisht për të prodhuar plastikë, rrëshira dhe fibra sintetike, mund të shkaktojë alergji të lëkurës që rezultojnë në kruarje dhe skuqje.

Evergreen kinez

“Gjelbërimi i përjetshëm kinez” është një nga të paktët bimë të rekomanduara nga NASA që mund të pastrojë ajrin që thithim. Mund ta pastrojë benzenin dhe formaldehidin nga ajri, e që kjo e fundit mund të paraqesë <<rrezik të konsiderueshëm për shëndetin e njeriut>>.

Bimë gome

 

E fitoi  këtë emër për shkak të gjetheve të saj të forta, si plastike. Fikus Elastika, që është emër i saj origjinal, është gjithashtu një pastruese ajri

Janet Craig

Pavarësisht asaj nëse e quani aromë Dracaena, një Janet Craig, ose bimën e kërcellit, do dëshironi ta keni në shtëpinë tuaj nëse vuani nga alergjitë. Mund të pastrojë ajrin nga touleni, i cili është i njohur për përkeqësimin e astmës, rinitit alergjik dhe dermatitit atopik.

Boston fern

Dredhkë angleze

Nëse e lejoni, dredhka angleze mund të rritet aq shumë sa të ngjitet në çdo sipërfaqe të disponueshme. Dhe nese vendosni ta keni këtë tipar të gjelbër në shtëpinë tuaj, mund të ndihmojë po ashtu në alergjitë tuaja në lidhje me frymëmarrjen, pasi mund të filtrojë toksina e ajrit që gjenden brenda shtëpisë tuaj.