` . Shenjat që tregojnë se jeni të stresuar edhe pse mendoni se gjithçka është në rregull - TV-SHENJA

Shenjat që tregojnë se jeni të stresuar edhe pse mendoni se gjithçka është në rregull

Stresi është gjithnjë e më i pranishëm në jetën e njerëzve. Ju gjithashtu mund të jeni në mesin e atyre që bindni veten se jeni mirë, dhe në të njëjtën kohë ju flini katër orë, keni një listë të pafundme për të bërë dhe vraponi nga një skaj i qytetit në tjetrin.

Shumë njerëz mendojnë se gjithçka është në rregull për sa kohë që ata janë në gjendje të ngrihen, të shkojnë në punë dhe të kryejnë detyrat. Fatkeqësisht, kjo nuk është shpesh e tillë. Gjërat si dhimbja e nofullave ose harresa do të injorohen nga shumë, dhe në fakt këto janë shenja që tregojnë se jeni nën stres të madh. Mungesa e koncentrimit, ftohjet e shpeshta, lodhja dhe rraskapitja tregojnë gjithashtu se është koha për pushim.

Shenjat psikologjike e stresit janë: pamundësia për t’u përqendruar ose vështirësi në marrjen e vendimeve të thjeshta, harresën, shpërqendrimin, mungesën e krijimtarisë, të menduarit negativ, shqetësimin, depresionin ose ankthin, tendencën për t’u rrëzuar, pagjumësinë, lodhjen.

Treguesit emocionalë të stresit janë: të qara, nervozizmi, lëkundje të shpeshta të humorit, ndjeshmëri ndaj kritikave, ndjenjë e humbjes së kontrollit, mungesë motivimi, zemërim, zhgënjim dhe mungesë besimi.

Treguesit fiziologjikë të stresit janë: dhimbja, ndjeshmëria e muskujve, nofulla e lënduar, alergjitë, skuqjet, acarimet e lëkurës, kapsllëku ose diarreja, shtimi në peshë, ulcerat, bajamet në fyt, ndjesi shpimi gjilpërash, vjellje, sulme paniku, lodhje, humbje e dëshirës seksuale, ndryshime në ciklin menstrual.

Treguesit e stresit të sjelljes janë: mungesa e kohës për relaksim dhe argëtim, rritje e konsumit të alkoolit, kafeinës, pirjes së duhanit, menaxhimit të dobët të kohës, ndryshimit të pamjes, tërheqjes nga shoqëria, pakujdesia, shpërthime zemërimi, nervozizmi dhe gënjeshtra.

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, ka shumë të ngjarë të jeni të stresuar dhe duhet të merrni parasysh pushimin. Përveç informimit të shefit tuaj për këtë, do të ishte mirë të pyesni mjekun tuaj se si të merreni me stresin. Kërkoni ndihmë së pari, ushtroni, meditoni, jetoni më të shëndetshëm dhe ulni pritjet./ksp