` . MPJ: Serbia po ju falë armë shteteve afrikane, për të penguar njohjen e Kosovës - TV-SHENJA

MPJ: Serbia po ju falë armë shteteve afrikane, për të penguar njohjen e Kosovës

Ministria e Punëve të Jashtme e Kosovës ka kërkuar Komunitetin Ndërkombëtar që të rrisë kontrollin, verifikimin dhe mbikëqyrjen e sjelljeve dhe veprimeve të Serbisë në kontinentin afrikan, sepse ajo po ju falë armë shteteve afrikane, si mjet të diplomacisë për pengimin e njohjes së Kosovës.

Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës, përmes një kumtese, shpreh shqetësimin e thellë mbi publikimin e dëshmive bindëse nga Organizatat kredibile ndërkombëtare, siç është Amnesty International se armatimi i prodhuar në shtetin serb vazhdon të përdoret nga disa shtete afrikane, të cilat bëjnë shkelje sistematike të të drejtave të njeriut dhe madje përdoren edhe nga luftëtarët e Organizatës Terroriste Boko Haram, përcjell Telegrafi.
Ministria e Punëve të Jashtme thërret Komunitetin Ndërkombëtar që të rrisë kontrollin, verifikimin dhe mbikëqyrjen e sjelljeve dhe veprimeve të tilla të shtetit serb në kontinentin afrikan, të cilat në mënyrë të tërthortë i kontribuojnë abuzimeve të të drejtave themelore të njeriut dhe kërcënimit serioz të paqes dhe sigurisë.

Ministria e Punëve të Jashtme vlerëson se publikimi i këtyre dëshmive forcon bindjen se Serbia ka përdorur dhe po përdorë shitjen dhe faljen e armëve si mjet të diplomacisë për të joshur disa shtete jo-njohëse të Republikës së Kosovës në kontinentin afrikan, që mos të ndërmarrin një hap të tillë, thuhet në reagimin e MPJ.