` . Kroacia mbështet rrugën evropiane të Shqipërisë - TV-SHENJA

Kroacia mbështet rrugën evropiane të Shqipërisë

Ministri i Punëve të Jashtme dhe Çështjeve Evropiane i Kroacisë, Gordan Grliç Radman, ka pritur në Zagreb ministrin në detyrë për Evropën dhe Punët e Jashtme të Shqipërisë, Gent Cakaj, i cili ndodhet për një vizitë zyrtare në Kroaci, raporton AA.

Marrëdhëniet midis Kroacisë dhe Shqipërisë pas takimit u vlerësuan si të shkëlqyera dhe u theksua se kjo vizitë e ministrit shqiptar në Kroaci është një kontribut për përparimin dhe zhvillimin e mëtejshëm të marrëdhënieve dypalëshe e rajonale, si dhe për punën e nismave anëtare të të cilave janë Shqipëria dhe Kroacia.

Radman dhe Cakaj vlerësuan se ka hapësirë për bashkëpunim të mëtejshëm ekonomik midis dy vendeve, veçanërisht në energji dhe transport.

Ministri kroat gjithashtu uroi Shqipërinë për presidencën e saj të Kartës Amerikano-Adriatik-Joniane A5.

“Kroacia vazhdon të mbështesë fuqimisht aspiratat evropiane të Shqipërisë dhe hapjen e negociatave parimore të suksesshme të pranimit për anëtarësimin në BE,” tha Radman.

Ai më tej njoftoi se Kroacia do të përpiqet të mbajë politikën e zgjerimit të Ballkanit Perëndimor në Presidencën e saj të ardhshme të BE-së, por edhe duke u bazuar në kritere individuale.

“Kontribut për këtë do të jetë Samiti BE-Ballkani Perëndimor në majin e vitit 2020,” tha Radman, si argument të kësaj duke theksuar takimin e fundit katërpalësh të mbajtur në New York në kuadër të OKB-së.

Deri në fund të këtij viti, ministri Radman njoftoi mbledhjen tradicionale trepalëshe të Shqipërisë, Malit të Zi dhe Kroacisë.

Ministri Cakaj theksoi se do të ishte e rëndësishme lidhja e të dy vendeve me linjë ajrore, si dhe tubacionin e gazit Adriatiko-Jonin dhe forcimin e bashkëpunimit në ekologji dhe turizëm.

“Në forcimin e marrëdhënieve tona rajonale, ne theksuam rëndësinë e takimit trepalësh midis Kroacisë, Shqipërisë dhe Malit të Zi dhe vendeve të tjera të Ballkanit Perëndimor. Ne duam që në këtë grup prej tre vendeve të përfshijmë edhe Republikën e Kosovës”, tha Cakaj.

“Shqipëria jashtëzakonisht vlerëson mbështetjen e Republikës së Kroacisë për fillimin e negociatave të pranimit për në BE, si teknikisht ashtu edhe politikisht,” shtoi Cakaj, duke theksuar se Kroacia ishte një nga mbështetësit më të rëndësishëm të rrugës evropiane të Shqipërisë.

“Shpresojmë të fillojmë negociatat në rrugën tonë evropiane ndërsa Kroacia kryeson Këshillin e BE-së”, tha Cakaj.

“Forcimi i bashkëpunimit tonë të ndërsjellë është një domosdoshmëri”, përfundoi Cakaj.

Javën e ardhshme në Kroaci do të qëndrojnë delegacionet e tre ministrive të Republikës së Shqipërisë për të përgatitur negociatat e ardhshme për hapjen e kapitujve 15, 23 dhe 34, në fushat e energjisë, drejtësisë, të drejtave themelore, lirive ligjore dhe sigurisë.

Cakaj më herët sot u takua me kryeministrin kroat, Andrej Plenkoviç.