` . Kina krijon superkompjuterin më të shpejtë në botë – TV-SHENJA

Kina krijon superkompjuterin më të shpejtë në botë

Inxhinierët kinezë sapo kanë vendosur një rekord të ri botëror në informatikë. Superkompjuteri Sunway TaihuLight 3-fishon shpejtësinë e kompjuterit të mëparshëm më të shpejtë. Inxhinierë kanë përdorur teknologjinë e tyre të çipit artizanal TaihuLight.

“Si sisteni i parë kinez që është i bazuar plotësisht në procesorë ‘homegrown’, sistemi Sunway TaihuLight demonstron përparim të rëndësishëm që Kina ka bërë në fushën e projektimit dhe prodhimit të sistemeve të llogaritjes në shkallë të gjerë”, tha drejtori i Qendrës Dr. Guangwen Yang në një intervistë, raporton TechSot.Al.

TaihuLight ka 41.000 çipe dhe 26 bërthama procesori. Në total, pajisja ka rreth 10.7 milion bërthama. Mbajtësi i mëparshëm i rekordit, Tianhe-2, ka qenë krijuar sërish nga inxhinierët kinezë. Kina ka mbajtur vendin e parë për superkompjuterët për tre vitet e fundit. Tianhe-2, aka Milky Way-2, janë krijuar nga Universtiteti Kombëtar i Mbrojtjes së Teknologjisë. Ajo kryen 33.8 katrilion llogaritje në një sekond.

Kompjuter tjetër jo-kinez i renditur si i treti është një kompjuter nga SHBA. TaihuLight është rreth pesë herë më i shpejtë dhe më i fuqishëm se sa më i miri i SHBA-së.