` . Emiratet, vendi i kontrollit evropian mbi ngushticën e Hormuzit - TV-SHENJA

Emiratet, vendi i kontrollit evropian mbi ngushticën e Hormuzit

Franca, Gjermania, Belgjika, Hollanda, Portugalia, Danimarka, Greqia dhe Italia kanë shprehur mbështetje politike për fillimin e Misionit Evropian të Mbikëqyrjes Detare në ngushticën e Hormuzit (EMASOH), i cili ka qenë dëshmitar i paqëndrueshmërisë dhe tensioneve për muaj me radhë mbi frikën e një konflikti Irani-SHBA.

Një deklaratë nga tetë vende, lëshuar nga Ministria e Jashtme franceze, tha se misioni synon të sigurojë një mjedis të sigurt navigimi detar dhe të lehtësojë tensionet aktuale rajonale, duke vërejtur se procesi do të zhvillohet në përputhje të plotë me ligjin ndërkombëtar, përfshirë Konventën e Kombeve të Bashkuara për Ligjin Detar (UNCLOS).

Misioni do të jetë me seli në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe do të jetë një instrument i dobishëm për të siguruar lirinë e lundrimit, koordinimin dhe shkëmbimin e informacionit, dhe do të ndihmojë në uljen e tensioneve, thuhet në deklaratë.

Kjo ishte në kontekstin e shqetësimit të Evropës për ato që thuhet në një deklaratë, për ngjarje shumë shqetësuese që rrisin rrezikun e një konflikti të mundshëm në shkallë të gjerë me pasoja në të gjithë rajonin.

Në përgjigje të sulmeve që synonin tankera dhe anije mallrash në Gjirin, Uashingtoni u përpoq të formojë një koalicion të gjerë ndërkombëtar.

Sidoqoftë, ajo arrin të përfshijë vetëm gjashtë vende, përfshirë Arabinë Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe, Australinë dhe Mbretërinë e Bashkuar, në një mision detar “mbrojtës” të quajtur “Sentinel”, i cili mbulon ujërat e Gjirit, përfshirë ngushticën e Hormuzit.

Ndërsa vendet evropiane treguan përmbajtje për t’u bashkuar me koalicionin e ri të udhëhequr nga SHBA. Irani mendonte se ishte në gjendje, së bashku me vendet e rajonit, të siguronin lundrimin detar pa pasur nevojë për një prani të huaj. /tesheshi/