` . "Bota në Fokus": Shqipëria dhe trojet shqiptare në Luftën e Parë Botërore - TV-SHENJA

“Bota në Fokus”: Shqipëria dhe trojet shqiptare në Luftën e Parë Botërore

Shqipëria në LIB nuk u bashkua me asnjë nga Fuqitë ndërluftuese, të Antantës apo të Boshtit Qendror. Gjatë kësaj periudhe, ishte i vetmi vend ballkanik pa kryetar shteti, pa qeveri, pa politikë të jashtme të shtetit shqiptar. Fuqitë ndërluftuese nuk e shihnin Shqipërinë si një vend aleat, apo kundërshtar, por si një terren lufte dhe plaçkë tregu për të kënaqur interesat e tyre.

Me fillimin e saj,Shqiperia u shnderrua ne nje shesh lufte. Gjate viteve1915−1916 territoret e Shqiperise u pushtuan nga ushtria italiane,austro−hungareze e franceze.

Gjate viteve1915−1916 territoret e Shqiperise u pushtuan nga ushtria italiane, austro−hungareze e franceze. Në tetor 1918 forcat franceze hynë në Kosovë dhe në viset tjera shqiptare dhe ndihmuan ushtrine serbe te vendosej perseri ne viset shqiptare.